Met jouw steun heeft het COC veel bereikt:

COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan 35 landen
23 juli 2016 - Toekenning Erepenning van de gemeente Amsterdam t.g.v. 70-jarig bestaan COC
2011: ’s Werelds eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen
8 april 1971: afschaffing van het discriminerende artikel 248bis in het Wetboek van Strafrecht
2012: Geen LHBT-asielzoekers meer teruggestuurd naar Irak en Iran
30 december 1964: COC-voorzitter Benno Premsela als eerste homo openlijk op televisie
2014: afschaffing weigerambtenaar
1 juli 2015: afschaffing enkele-feitconstructie, waarmee scholen openlijk LHB-leerlingen en -docenten mochten weren
Ruim 100 ouderenzorginstellingen met een Roze Loper voor LHBT-vriendelijkheid
2011: Eerste VN-resolutie tegen LHBT-mensenrechtenschendingen
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
1994: Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van homoseksualiteit
2013: ‘Een groot protest tegen de Russische wet’ - New York Times over COC-demonstratie tijdens bezoek president Poetin
1 april 2014: Wet Lesbisch Ouderschap geeft lesbische ouderparen en hun kinderen gelijke rechten
1973: COC krijgt Koninklijke Goedkeuring - de vereniging kan zich als rechtspersoon laten inschrijven
Jaarlijks meer dan 2500 COC-voorlichtingslessen op school
2009: Paren van gelijk geslacht mogen buitenlands kind adopteren
2012: Voorlichting over LHBT’s verplicht op elke school
Rainbow Awards 2015: LGBT Achievement Award voor COC Nederland
7 maart 2017: Politieke partijen tekenen COC’s Regenboog Stembusakkoord
1 juli 2014: Transgenderwet maakt wijzigen geslachtsregistratie veel eenvoudiger
2008: Speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties voor COC Nederland
2011: Jos Brink Staatsprijs voor LHBT-emancipatie voor vrijwilligers COC
2015: alle 5 afspraken van Roze Stembusakkoord uit 2012 ingelost
2008: Percentage Nederlanders dat negatief is over homo’s gedaald van 36 procent in 1968 naar vier procent in 2008
Canal Parade 2015: Boot COC Nederland wint juryprijs voor beste boodschap
7 september 2015: Russische LHBT-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Strafeis bij discriminerend geweld met 100 procent verhoogd
30 augustus 2017: Tsjetsjeense LHBTI-asielzoekers krijgen eenvoudiger asiel in ons land
Gay-Straight Alliances op tweederde van de middelbare scholen

Doe mee!

Jouw hulp is nodig. Steun de nationale en internationale strijd voor acceptatie en gelijke rechten.

Steun COC

Tijd voor de EuroGames in Den Haag

De winterspelen in Sotsji verlopen  voor Team NL zeer succesvol. Wat zeg ik, met nog enkele medaillekansen voor de boeg zijn deze Spelen nu al de meest succesvolle ooit voor Nederland.

Tegelijkertijd hangt over de spelen in Rusland toch een schaduw.  In naam een democratie maar in de praktijk een dictatuur van de meerderheid. Op regelmatige basis worden er door (georganiseerde) meutes razzia’s in Moskou op migranten gehouden en wordt de anti-LGBT wetgeving en klimaat slechter en slechter.

Het is natuurlijk niet alleen Rusland waar de overheid en de publiek opinie zich tegen LGBT’s keren. In Afrika tuimelen landen over elkaar heen om de meest afschuwelijke straffen op te leggen op dit gebied. Uganda, Nigeria en Gambia zijn helaas niet de uitzonderingen…. Dichter bij “huis” vinden we ook fraaie staaltjes van homo haat zoals in de VS, Kroatië en Frankrijk.

In dat kader mogen we in Nederland onze handen dicht knijpen met de aard van de misstanden die hier plaatsvinden. Begrijp me niet verkeerd, elk incident is er één te veel maar in dat opzicht maak ik geen onderscheid waarom er geweld wordt gepleegd!

Den Haag
Den Haag, als “International stad van Vrede en recht” mag wat mij betreft een stapje extra doen op het gebied van deze teneur van anti-LGBT wetgeving. Regelmatig vinden hier immers politieke topconferenties plaats waarbij wereldleiders elkaar treffen. LGBT bescherming en dus het borgen van mensenrechten zou daar wat mij betreft een vast item op iedere agenda moeten zijn. Dankzij D66 en GL is Den Haag een “Shelter City”, een tijdelijke rustplaats en netwerkplaats voor voorvechters van mensenrechten in de wereld. Een mooi initiatief waar al diverse dissidenten uit de wereld gebruik van hebben kunnen maken. Wellicht de volgende shelter gereed houden voor een van de strijders tegen de anti-homowetgeving zoals Frank Mugisha?!

Maar wat kunnen we in het lokale Den Haag doen? We mogen ons nog steeds een progressieve en tolerante stad noemen met veel aandacht voor minderheden. Er is brede steun voor voorlichting over seksuele diversiteit op scholen, sportclubs en verzorgingstehuizen. We kennen ook weer een bloeidend uitgaansleven met mooie feesten, borrels, festivals en horeca en de politie Den Haag heeft het veiligheidsproject “Roze in Blauw” geïmplementeerd. Dat dit tolerante klimaat niet vanzelf ontstaat en blijft bestaan laten bovenstaande voorbeelden wel zien. Ook de komende jaren zullen we daaraan blijven werken.

Tijd voor een positieve vibe!
Nu de grote sportevenementen de komende jaren in landen waar mensenrechten onderaan het prioriteitenlijstje bungelen worden georganiseerd, is het tijd voor signaal komende vanuit De International Stad van Vrede en Recht.

D66 wil dat de gemeente gaat onderzoeken of het haalbaar is de EuroGames terug naar Den Haag te halen. De Eurogames  zijn een LGBT sportevenement waarbij ruim 5,000 sporters uit alle Europese landen aan deelnemen en waar nog eens duizenden begeleiders en supporters op af komen.  Het evenement is gestart in Den Haag in 1992 en ook in 1993 was de Hofstad de gastheer. In 2005 bezochten 20.000 supporters vanuit heel Europa Utrecht en in 2011 streden een paar duizend atleten door heel Rotterdam om de gouden plakken. Samen met het culturele Colours evenement was het ook daar een groot succes. Aangezien deze spelen in Rotterdam en de World-Outgames afgelopen zomer in Antwerpenook keurig binnen begroting werden georganiseerd heb ik er alle vertrouwen in dat we daar in Den Haag ook toe in staat kunnen zijn. De (lgbt) sportclubs, organisatoren, de Hagenaar en de Gemeente samen!

Ik zie het wel voor me. Overal door Den Haag de sportwedstrijden. Golfsurfen voor het Scheveningse strand, voetballen op Escamp, Hockey bij KZ, een marathon door de hele stad, zwemmen in het Hofbad in Ypenburg en ga zo maar door.  De culturele evenementen en festivals maken dit een zomer om nooit te vergeten. Natuurlijk mag de hele stad mee doen. Geen hoogmis van homo’s maar een festival van onze diverse stad, midden in de wereld.

Den Haag zal moeten mikken op de EuroGames in 2019. Dat is nog wel even weg maar geeft ons tot aan 2017 wel de mogelijkheid een fantastisch bidbook te presenteren. Vergeet niet, het binnenhalen van het WK Hockey wat deze zomer in Den Haag wordt gehouden  is ook een jarenlang proces geweest.

D66 ziet dit positieve signaal wel zitten. Jij ook? Ben benieuwd naar jouw mening en naar de sport die wat jouw betreft zeker niet mag ontbreken!

Gepubliceerd:
21 februari 2014
Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , ,