Merel Moistra, onze ongekroonde winnares van het COC Songfestival!

(Een verslag van Roxanne van den Berg)

De 19de editie van het COC Songfestival in Maastricht was een succes. De inzendingen waren zeer divers en van uitzonderlijk hoog niveau. Thema’s als: liefde, verliefdheid, jezelf zijn en jezelf laten zien passeerden de revue. Daarnaast viel er ook veel te lachen; Margreet Dolman was “De Grande Dame”, die het geheel presenteerde in de Bonbonnière en de zaal steeds trakteerde op  humoristische verrassingen… Maar de avond kreeg ook een onverwachte verrassing voor COC Haaglanden…

[ngg_images gallery_ids=”3″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″]

Merel Moistra: Lucky number 7?

Als eerste act na de pauze en (Lucky) number 7 was COC Haaglanden dan eindelijk aan de beurt. Onze deelneemster Merel Moistra maakte op stralende (eigen)wijze haar acte de présence. Onze Diva had voor dit moment suprême haar zwart wit geruite mantelpak en flashy rode pumps uit de kast getrokken. Voordat haar nummer begon hield ze een kort praatje, zodat iedereen wist wie Merel Moistra als mens is en uit welk comédiennehout ze gesneden is.

Daarna begon ze vol overtuigingskracht aan haar zelf geschreven nummer Tra- la- la. De  innemende tekst, het dromerige gitaarspel, Merel’s openhartige performance en het aanstekelijke refrein zette zowel de zaal als de Pinkroom (waar de artiesten vertoefden) op z’n kop. De zaal veerde tijdens het optreden massaal op en begon mee te zingen, te klappen en te dansen toen Merel zei: “een gospelkoor zit niet…”. En ook alle artiesten in de Pinkroom zongen “Tra-la-la” uit volle borst mee. Daarnaast kon Merel na afloop van haar lied op een warm onthaal rekenen van haar medekandidaten in de backstage.

Na alle optredens volgde het gastoptreden van Joan Franka, tevens ook een van de vakjury leden, met het welbekende: You and Me, waar ze in 2012 Nederland mee vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan. Vervolgens was het de hoogste tijd geworden voor het hoogtepunt van de avond de altijd zo spannende puntentelling en uitslag…

Onverwachte verrassing

Maar deze puntentelling liep uit op een kleine blamage c.q. onverwachte verrassing. Merel Moistra haalde voor COC Haaglanden namelijk het hoogste aantal punten binnen, maar liefst 171 punten. Zowel bij de publieks- als de vakjury was ze favoriet. Maar doordat zij haar lied met wat cabaret inleidde, duurde haar act echter langer dan de reglementen van het liedjesfestival toestaan. Merel werd daarom door de werkgroep van het COC Songfestival gediskwalificeerd. Deze beslissing stuitte op heel wat verontwaardiging en boegeroep vanuit de zaal. Maar ja de werkgroep bleef erbij: Regels zijn Regels.

’Oh de Liefde’

Uiteindelijk ging Yvonne Lawalata (Gina) van COC Noord Oost Brabant met het nummer “Oh de Liefde”, een vrolijk protestlied over de homohaat, met de excentrieke wisseltrofee naar huis. Zij haalde 162 punten. Winnares Lawalata noemde het voorval ‘ontzettend lullig’ en Merel Moistra was hevig teleurgesteld: “Ik weet dat een liedje niet langer dan 4.30 minuten mag duren, maar ik wist niet dat mijn inleiding van het liedje daar ook bij op werd geteld. Geloof me, dan had ik mijn bek wel gehouden.”

Trots

Uiteraard is COC Haaglanden ongelofelijk trots op deze geweldige prestatie van Merel Moistra. En kijken wij ondanks het bizarre voorval terug op een mooie Songfestival avond. Wij zijn ten slotte de morele winnaar en niet in een hokje te stoppen. Merel laat weten: Geen beker, maar wel veel nieuwe vrienden gemaakt! Nogmaals onze Felicitaties aan COC Noord Oost Brabant, jullie kregen uiteindelijk ook onze 12 punten (publieksjury), wij wensen jullie alvast veel succes bij het organiseren van het festival volgend jaar. Kortom we sluiten ons aan bij de songtekst van Gina: “Oh de Liefde” overwint! “Want schuld en boete daar doen wij echt niet aan!”.

Hier een Youtube-filmpje met het optreden van Merel:

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts