Zilveruitjes – elke 1e en 3e zondag van de maand, voor en door roze ouderen en een ieder die zich bij roze ouderen thuis voelt.

zondag 18 november

Louis couperusmuseum

Vandaag gaan we weer naar het Couperusmuseum, vanwege de tentoonstelling: In de ban van japan. Louis couperus en Het snoer der ontferming

Het idee voor de wintertentoonstelling in het Louis Couperus Museum is ontstaan naar aanleiding van de rijk geïllustreerde heruitgave van het boek Het snoer der ontferming van Louis Couperus, verzorgd door gerenommeerd Couperuskenner Dr H.T.M. van Vliet, dat dit najaar uitkomt bij uitgeverij van Oorschot. In oktober 1921 reisde Louis Couperus met zijn vrouw voor een jaar als ‘speciaal correspondent’ van het weekblad de Haagsche Post door Nederlands-Indië en Japan. De resulterende reisbrieven werden na Couperus’ dood in twee bundels uitgegeven: Oostwaarts (1923) en Nippon (1925). In de winter van 1922/23 schreef Couperus bovendien een reeks verhalen onder de titel Het snoer der ontferming en Japansche legenden (1924). Hiervoor liet hij zich onder andere inspireren door prenten van beroemde Japanse schilders als Utamaro, Hiroshige, Motonobu en Hokusai.
TENTOONSTELLING De expositie is gecentreerd rond vier thema’s: de natuur, De Yoshiwara oftewel het Red Light District van het oude Tokyo, het Noodlot en en Japanse mythen en legenden. Een apart gedeelte wordt ingeruimd voor de Japanse theeceremonie, een kernmotief van Couperus’ verhaal ‘De aestheet.’ Aan de muren zijn de relevante prenten te bewonderen, naast de teksten van Couperus zelf. Het nieuwe boek van Dick van Vliet wordt op de opening gepresenteerd. Het kost € 44,99 en is verkrijgbaar in het museum.

Om 15:30 uur flaneren we vanuit het COC Café naar het museum. Maar je kunt ook direct erheen want om 15:30 uur staat een Zilver(uitjes) gastheer u met genoegen op te wachten.

Adres: Javastraat 17, 2585 AB Den Haag

Het Zilveruitje begint om 15.00 uur, maar het COC Café gaat al om 14.00 uur open. Om 18.30 is er een lekkere maaltijd voor 7 euro. Bart kookt: Chicken Korma geserveerd met pittige boontjes en lichtgekruide rijst. Dessert naar keuze. Geef je in de middag tijdig op aan de bar, want: vol is vol!

Inlichtingen: Ernesto Rozendal 06-51934162 of Jan van Leeuwen 070-3649401 of Wim Coene 070-3228915

Op deze post kun je niet reageren