Onze vereniging

Het COC is open voor iedereen! Al sinds 1947.

Onze geschiedenis

Het COC is de oudste nog bestaande LHBT-belangenorganisatie ter wereld. Het begon als een tijdschrift, levensrecht, een blad voor homoseksuelen sinds 1940. Lezers van dit blad richtten in 1946 de shakespearclub op in Amsterdam. In verband met de tweede wereldoorlog en het taboe op homoseksualiteit werd de naam bewust vaag gehouden. In 1949, na de oorlog, werd de groeiende club omgedoopt tot het Cultuur en Ontspanning Centrum (COC). Niek Engelschman, onder het pseudoniem Bob Angelo, werd de eerste voorzitter.

Op 7 januari 1947 kwam er een Haagse afdeling. Onder leiding van Hans Kroesen werd de Louis Couperus-vereniging gestart. Het begint klein en voorzichtig. Er worden sociale activiteiten en opvang voor lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen georganiseerd. Toch is deze bonte groep bij elkaar al snel klaar voor verandering. Vanaf 1962 is de voorzitter van het COC als één van de eersten openlijk en zonder schuilnaam in de media.

Wat volgt is actie. Het COC voert actie tegen de strafbaarstelling van homoseksuele contacten onder de 21 (waar dit voor hetero’s op 16 lag) en strijd voor een officiele erkenning van de organisatie. Het artikel wordt afgeschaft. Een jaar later, in 1973, volgt de officiele erkenning. Het COC wordt langzamerhand bekend.

In 1968 staat meer dan 35 procent van de bevolking negatief tegenover homoseksualiteit. Nog geen twaalf jaar later, in 1980, is dat nog maar 10 procent. De maatschappelijke opvattingen veranderen. Wanneer de HIV/AIDS-epidemie zich in de jaren 80 voordoet vraagt de overheid het COC als gesprekspartner namens de homoseksuele gemeenschap. De contacten in Den Haag werpen vruchten af. De pandemie wordt serieus opgepakt en een pleidooi voor betere anti-discriminatiewetgeving wordt in 1993 gerealiseerd. In 2001, na een lange campagne bereikt Nederland een primeur: de openstelling van het huwelijk!

Het COC blijft pleiten voor gelijke rechten en emancipatie. Zo geven we jaarlijks meer dan duizend voorlichtingen op scholen, denken we mee bij roze ouderenbeleid, steunen we een actief sociaal netwerk en bieden we gratis hulpverlening aan LHBT+ personen.

Je kunt in het dagelijks leven zelf bijdragen aan sociale acceptatie en gelijke rechten voor LHBT’s. Blijf op straat hand en hand lopen met je partner. Blijf een zoen geven. Zeg er wat van als iemand op straat wordt uitgescholden.

Je kunt ook je bijdrage leveren door bij het COC aan de slag te gaan. Kom langs, word lid, begin als vrijwilliger of steun ons met een donatie!

Ons bestuur

Voorzitter

Paulien van der Hoeven

Vicevoorzitter
(zij/haar)

Diana
Comijs

Penningmeester
(zij/haar)

Mark
Spijker

Secretaris
(hij/hem)

Wouter Olsthoorn

Algemeen Bestuurslid
(hij/hem)

Anna Heerdink

Algemeen Bestuurslid
(zij/haar)

Voor leden en bezoekers

Informatie voor leden en bezoekers van onze vereniging en ons pand.

Ledenadministratie

Op  de website van COC Nederland staat alle informatie over het COC lidmaatschap. Wijzigingen kunt u via e-mail of post doorgeven aan de ledenadministratie. 

Verenigingsdocumenten

Statuten, beleidsplannen en jaarrekeningen kunt u hier vinden.

Kom je langs?

Lees vooraf de geldende huisregels en onze Code Goed Gedrag zodat je weet wat we van jou en andere bezoekers verwachten!

Werken bij COC

Herken jij je in de idealen van het COC en vind je het belangrijk je steentje bij te dragen aan deze organisatie? Meld je dan aan als vrijwilliger! Check de vacatures >