Voorlichting

Het voorlichtingsteam van COC Haaglanden maakt seksuele diversiteit bespreekbaar! 

Waarom is voorlichting over seksuele- en gender diversiteit belangrijk?


De school is vaak geen veilige plek voor scholieren om uit de kast te komen. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderleerlingen (afgekort tot lhbt) krijgen regelmatig met negatieve reacties te maken.

Uit verschillende onderzoeken onder scholieren zijn de onderstaande resultaten gekomen. Het laatste onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau uit 2021 laat (helaas) ook weer een negatief beeld zien:

Lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren tussen de 11 en 16 jaar ervaren in hun leven meer welzijns- en leefstijlproblemen dan hun heteroseksuele leeftijdgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar verschillen tussen jongeren met verschillende seksuele oriëntaties.

Ook de situatie op school blijkt een belangrijke rol te spelen. “LHBTI-scholieren worden vaker gepest dan heteroseksuele scholieren. Ze geven aan dat hun band met leraren gemiddeld minder goed is en de sfeer in de klas minder positief wordt ervaren.”

Met onze gastlessen leveren wij niet alleen een invulling aan de uitvoering van de wet Burgerschapsonderwijs , maar wij kunnen ook helpen bij het meekijken, checken en opstellen van een LHBTIQ+ vriendelijk leef en leerklimaat op uw school!

Voorlichting over LHBTIQ+, praten over anders zijn, maar wel mogen zijn wie je bent, respect in de praktijk, leren je mening te vormen en uit te spreken. Leren wat nou GENDER identiteit is, en eens praten over wat “mannetje” en “vrouwtje” betekent voor het kunnen ontwikkelen van je eigen identiteit.

Het zijn allemaal aspecten van onze gastlessen. Een gesprek, geen overtuigen.


1 op 15

Identificeert zich als LHBTI+

25%

Ervaart discriminerende incidenten in het onderwijs

2x

Vaker dagelijks of wekelijks gepest door leeftijdsgenoten of docenten

4,5x

Meer zelfmoordpogingen onder LHBTI-jongeren


“Ik kwam hier binnen met heel veel haat, maar nu ga ik weg met heel veel liefde” 

-Leerling 

“Jullie aanpak is open en persoonlijk daardoor uitnodigend voor leerlingen om ook open en persoonlijk het gesprek aan te gaan” 

-Docent

“De scholieren maken mij soms ook weer bewust van mijn eigen vooroordelen”

-Voorlichter


Voor wie is de voorlichting?

De voorlichtingen worden gegeven in alle vormen van het voortgezet onderwijs, PO, VO, MBO, HBO en Universitair.

De lessen zijn aangepast aan het onderwijsniveau. In het voortgezet onderwijs voornamelijk gaat het over seksuele identiteit en in het basisonderwijs betreft het met name de thema’s liefde en samenleven. Op ROC’s en HBO’s ligt de nadruk op het toekomstige werkveld van de studenten.

Hoe ziet een voorlichting eruit?

Verschillende aspecten van het onderwerp homoseksualiteit komen aan bod. De scholieren worden uitgedaagd om over gender identiteit en seksuele diversiteit na te denken. Ze krijgen informatie over de maatschappij, religie, discriminatie, cultuur, pesten/schelden en vooroordelen. Tijdens interactieve lessen spelen de ervaren voorlichters in op vragen en ideeën die in de klassen leven. Diverse werkvormen worden ingezet om het gesprek op gang te brengen. Afhankelijk van de voorlichtergroep en de vraag van de school duren de lessen één of twee lesuren.

Wie zijn de voorlichters van COC Haaglanden?

Team Voorlichting van COC Haaglanden bestaat uit een enthousiaste en diverse groep vrijwilligers. De voorlichters hebben allemaal affiniteit met lhbtiq+, waardoor zij dit onderwerp vanuit persoonlijke ervaring kunnen bespreken. Ook worden zij voortdurend geschoold om hun professionaliteit te vergroten.

Sta jij liever voor de klas?
Word voorlichter!

Kom jij ons team versterken?

Lijkt het jou leuk om (samen met je teamleden) in gesprek te gaan met scholieren over seksuele oriëntatie en genderidentiteit? Vind jij het belangrijk dat er op scholen een veilige sfeer is en dat elke scholier zichzelf kan zijn? Ben je twee dagdelen per maand beschikbaar?

Wil je voorlichting geven op scholen en instellingen in Den Haag, Rijkswijk, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg of Westland?

Wij bieden:

  • Training en begeleiding door ervaren voorlichters op het gebied van presentatie, anti- discriminatie, omgaan met weerstand en alles wat je nodig hebt om goed voor een groep te kunnen staan.
  • Leuke sociale activiteiten voor vrijwilligers die de teamgeest versterken.
  • Reiskostenvergoeding


Wie ben jij?

  • Jij bent uit de kast, en oké met jezelf, als queer, lesbisch, homo, bi of transgender e.a. of hebt er (aantoonbare) ervaring mee;
  • Je kunt tegen kritiek, negatieve reacties en emoties;
  • Je hebt interesse in de leefwereld van scholieren; basis- of middelbaar of studenten MBO/HBO of universitair.
  • Je bent niet bang om voor groepen te staan en in staat tot improviseren;
  • Je hebt goede sociale en communicatieve vaardigheden.
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verkrijgen. Wij betalen voor de aanvraag.


Ben jij enthousiast? Schrijf je dan in!