GSA

De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft, te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. Samen met docent(en) organiseren de leerlingen bijeenkomsten en acties voor LHBTI+ leerlingen op school. De letters GSA staan voor Gender and Sexuality Alliance: een verbond tussen allerlei seksuele oriëntaties, sekses, gender identiteiten en genderexpressies.

De GSA is er voor iedereen!

Wat mannelijk of vrouwelijk is bepaal jezelf, of je nu een cisgender, transgender, non-binair of intersekse persoon bent. Net zoals jij zelf weet op wie of wat je valt, of je nu hetero, gay, bi, pan, aseksueel of in dubio bent.

Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘man’ of vakje ‘vrouw’. Dat hoeft ook niet. Wat mannelijk of vrouwelijk is bepaal je zelf! Niet iedereen voelt zich thuis in het vakje ‘homo’ of ‘hetero’. Dat hoeft ook niet. Sommige mensen vallen vooral, of alleen maar op vrouwen, anderen vooral, of alleen maar op mannen. Weer anderen maakt het niet uit wat of wie je bent: als er maar een klik is.Sommige mensen vallen op niemand en weer anderen worden verliefd op meerdere mensen tegelijk. Maakt het uit? Natuurlijk niet! Iedereen moet kunnen zijn wie die is.

Doe je mee?

Start een GSA zodat iedereen op jouw school zich veilig kan voelen!

Waar begin je?

Het oprichten van een GSA (Gender and Sexuality Alliance) is spannend, maar zeker niet moeilijk. Je bepaalt zelf hoe je GSA eruit gaat zien. Elke school is anders, en dat geldt ook voor elke GSA. Om je op weg te helpen zijn wij er!

1. Maak kennis met ons

Jodie werkt bij ons als GSA coordinator. Zij helpt je graag met al je vragen over GSA’s en heeft veel kennis en ervaring met het helpen van GSA’s op scholen!

2. Start je GSA

Er is een heel stappenplan bedacht om je GSA te starten waar je mee kan beginnen. Dat is best spannend, we helpen je daar natuurlijk graag bij 🙂

3. Kom in contact met andere GSA’s

We organiseren eens in de zoveel tijd activiteiten voor GSA’s om kennis met elkaar te maken. Dan organiseren we workshops en leuke activiteiten om inspiratie op te doen voor jouw school en nieuwe mensen te leren kennen!

Voor docenten

Hoe de GSA op jouw school er ook uitziet, een ondersteunende docent is belangrijk. Voor de continuïteit van de GSA en voor communicatie tussen de GSA, collega’s, de schoolleiding en eventueel de ouders.

Ook als docent kun je bij ons terecht voor advies, een gesprek, en voor tips bij het oprichten en ondersteunen van een GSA en LHBT+ leerlingen in het algemeen. Zo kunnen we je persoonlijk helpen, maar ook in contact brengen met andere GSA ondersteunende docenten en groepen!

Quotes

“Ik heb een groep om me heen die me begrijpt waardoor ik mijn verhaal kwijt kan wanneer ik ergens meezit. We zijn heel hecht als groep en staan altijd voor elkaar klaar.”

“Ik heb veel leuke nieuwe mensen ontmoet en ben me veel zelfverzekerder gaan voelen.”

“Mensen die niet zoveel te maken hebben met seksuele en genderdiversiteit zijn ook lid geworden van de GSA!”

“Ik kwam er, door de paarse armbandjes, achter hoeveel mensen accepterend zijn. Veel meer dan ik dacht.”