Zaterdag 2 november krijgt Den Haag een nieuw festival ter bevordering van de homo-emancipatie, met de naam: WATH Festival. WATH staat voor We Are The Hague en is een indoor pride met debatten, dans, literatuur, film en party’s. Stichting WATH is een initiatief van vier betrokken Hagenaren in samenwerking met evenementenorganisatoren uit het Haagse gaycircuit en de Haagse homohoreca.
Het WATH Festival vindt plaats dankzij financiële steun van de Gemeente Den Haag en Fonds 1818, maar de stichting benadrukt dat iedere steun meer dan welkom is. Marjolein de Jong, de Haagse wethouder van Cultuur, Binnenstad en Internationaal is enthousiast: “Het is mooi om te zien dat in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, zo goed wordt samengewerkt door tal van organisaties om homo-emancipatie op de kaart te zetten. Anno 2013 is dat -helaas- nog niet voor ieder zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn. Hulde aan de mensen van WATH en al diegenen die keihard werken om duidelijk te maken dat iedereen gelijk is en dat afkomst of seksuele geaardheid geen verschil zou mogen maken”.
Indoor Pride
Regen of kou hebben geen invloed op de toestromende bezoekers – lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT) én heteroseksuele sympathisanten. In onder andere Theater aan het Spui, de Nieuwe Kerk en het Filmhuis Den Haag vinden tal van activiteiten plaats, zowel inhoudelijk als entertainend, waaronder: een roze kerkdienst, de transgender fotocampagne ‘WATH if I was’, een debat over homorechten in Oost-Europa en Rusland, film, dans, literatuur en workshops. Het avondprogramma van het WATH Festival bestaat uit dance events met live optredens en DJ’s. De party’s zijn in in handen van de organisatoren van het maandelijkse straight friendly feest Popcake, Soulheaven (‘Het openminded feest voor vrouwen, mannen en een ieder met de juiste attitude’) ,On Heelz (‘Het exclusieve feest dat zich richt op multiculturele en trendsettende vrouwen’) en de licht roze borrel Hoflounge.
Waarom WATH?
De afschuw over de discriminerende wetgeving in Rusland is groot en ondertussen voeren zeven van de vele landen waarin homoseksualiteit nog steeds strafbaar is, de doodstraf uit. Ook Nederlandse onderzoeken tonen negatieve trends. Homojongeren doen tot vijf maal vaker een zelfmoordpoging en de helft van de middelbare scholieren wil geen vriendschap met een lesbienne of homo. Een derde van de werkenden komt niet uit de kast en jaarlijks wordt één op zeven LHBT’s geconfronteerd met (verbaal) geweld. De Haagse gay gemeenschap kan en wil een blijvende positie innemen als plek waar actief pleidooi wordt gevoerd voor homo-emancipatie op nationaal en internationaal niveau. Het WATH Festival vormt hierin een belangrijke stap.
Op deze post kun je niet reageren