‘Leven met oorlog, strijden in vrede’. Dat is het thema van de Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag op 4 mei aanstaande vanaf 19:30. Dit thema is niet alleen actueel in Nederland, maar ook internationaal. Wereldwijd worden LHBTIQ+ personen op veel plekken niet geaccepteerd, gediscrimineerd, onderdrukt of zelfs vervolgd. Hoe kunnen we in vrede strijden voor blijvende gelijkwaardigheid in Nederland en solidariteit tonen met onderdrukten elders op de wereld? Wat kunnen we leren uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog over gelijkwaardigheid en tolerantie?

 
Vanuit de Gemeente Den Haag zal wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie en Volksgezondheid) stilstaan bij de rol van Den Haag als internationale stad van recht en vrede. Vanuit internationaal perspectief spreekt de Armeense queeractivist Mamikon. Hij is voorzitter van Pink Armenia en het Human Rights House te Yerevan. Hij is in Nederland in het kader van Shelter City en bekend van de docuserie ‘Fight or Flight’. Vanuit de Haagse queercommunity spreekt voorzitter Marion Tahapary-Keislair van COC Haaglanden. De herdenking wordt georganiseerd door Stichting Internationaal Homomonument Den Haag en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag.

Tijdens de herdenking zal een eredetachement van Roze in Blauw van Politie Eenheid Haaglanden zich opstellen bij het monument. Een gecombineerd koor zal de herdenking muzikaal omlijsten. Het koor onder leiding van Marc Hermsen bestaat uit leden van Haags Homomannenkoor Vox Rosa en Vrouwenkoor De Heksenketel en wordt op de piano begeleid door Gianmarco Monetti. Trompettist Olafur Ellidi zal voorafgaande aan de twee minuten stilte de Last Post ten gehore brengen.

Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus zullen diverse organisaties en autoriteiten bloemen leggen bij het monument. Daarna zijn deelnemers uitgenodigd langs het monument te defileren. De herdenking is rond 20:30 afgelopen. Genodigden zijn achteraf welkom bij COC Haaglanden voor een kopje koffie en een gebakje.

Locatie – Het Internationaal Homomonument bevindt zich nabij het station Den Haag Centraal aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov, naast de grote lindeboom op de Koekamp, tegenover de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst.

Streaming en toegankelijkheid – De herdenking is vrij toegankelijk en wordt live gestreamd op het Youtubekanaal ‘Internationaal Homomonument’. Er is een beperkt aantal zitplaatsen voor genodigden en voor wie slecht ter been is. Mauricio de Kok van Roze Gebaar verzorgt de vertaling in gebarentaal. Ook wordt de herdenking voor het eerst live ondertiteld dankzij de inzet van het programma Open Politie. De ondertiteling is live te volgen.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts