Deze week ontvingen wij het droevige bericht dat Peter Capel is overleden. Onze gedachten zijn in de eerste plaats bij zijn nabestaanden: Ben Baks met wie Peter 43 jaar lief en leed deelde en zijn tweelingzus Gerda. Wij wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Peter heeft in de geschiedenis van de LHBTIQ+ beweging in Den Haag zijn sporen nagelaten. Met name in de periode tussen het einde van de 70-er en einde van de 90-er jaren heeft Peter zich ingezet als vrijwilliger en bestuurder van de toenmalige N.V.I.H. COC afdeling Den Haag en de Stichting Trefcentrum HIG-COC. Het was een periode waarin de organisatie met een groot aantal vrijwilligers (destijds zo’n 150) en 6 beroepskrachten van een pand aan de Stationsweg (Feniks), via een korte periode aan de Prinsegracht (naast het Paard van Troje), verhuisde naar het huidige pand aan het Scheveningseveer 7, via een prijsvraag tot BASTA gedoopt. Wij kennen het pand nu als COC Café.

De organisatie was in die tijd complex met naast de afdeling Den Haag van het COC een actieve jongerengroep, HIG, en een zo mogelijk nog actievere COC Vrouwengroep. Al die groepen hadden hun eigen wensen over hoe het nieuwe pand gebruikt moest worden. Peter was met zijn unieke persoonlijkheid de juiste persoon op de juiste plaats. Sociaal en diplomatiek als hij in elkaar stak, wist hij alles op een evenwichtige manier, met respect en begrip voor de belangen en gevoeligheden van de verschillende partijen, in goede banen te leiden, zonder daarbij een stevige woordenwisseling uit de weg te gaan. Maar ook door op het juiste moment zijn humor en relativeringsvermogen in te zetten.

Toen de gemoederen in de organisatie weer eens flink waren opgelopen werd Peter gevraagd als voorzitter terug te komen om de zaak weer op de rails te krijgen. Dat lukte hem en het is dan ook terecht dat de grote zaal op de tweede verdieping van het COC gebouw als eerbetoon zijn naam heeft gekregen.

Peter had een uitgebreid netwerk in de Haagse samenleving: in de politiek, contacten op het stadhuis, de commerciële homobars, ADO Den Haag en de vakbond. Peter vond deze contacten belangrijk en onderhield ze ook met veel plezier. Het is onze overtuiging dat zonder Peter Capel de LHBTIQ+ beweging in Den Haag er op dit moment heel anders uit zou hebben gezien en daar zullen we Peter altijd dankbaar voor zijn.

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts