Op 4 mei heeft algemeen bestuurslid Anna Heerdink namens COC Haaglanden gesproken tijdens de herdenking bij het Internationaal Homomonument Den Haag, waarbij ze de aandacht vestigde op queer verzetsheld Frieda Belinfante. Jean-Bernard Maweja van de Haagse Stichting Queermind sprak over Willem Arondéus.

Het verzetsduo Willem en Frieda vervalste persoonsbewijzen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waardoor ze talloze Joodse levens hebben gered. Toen de nazi’s begonnen met het controleren van de valse identiteitsbewijzen aan de hand van echte dossiers, bedachten ze een zeer gedurfd en levensgevaarlijk plan: een bomaanslag op het Bevolkingsregister in Amsterdam. Een aanrader is de prachtige documentaire, mede gemaakt door Stephen Fry, te bekijken op 2doc (NPO Plus): Willem en Frieda.

Sander van der Eijk van Stichting Internationaal Homomonument zegt hierover: “Wij hopen hiermee bij te dragen aan het vergroten van de aandacht voor onze roze verzetshelden. Wij verbinden hun strijd tegen onderdrukking destijds aan de actuele internationale situatie van mensenrechtenstrijders die zich inzetten tegen discriminatie en onderdrukking en voor acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wereldwijd.” 

Net als vrouwen uit het verzet is er relatief weinig bekend over roze verzetsstrijders. Zij kwamen onder meer op voor hun Joodse landgenoten die tijdens de bezetting in groot gevaar waren om gedeporteerd en gedood te worden. Hoewel de vervolging van homoseksuelen ten tijde van de bezetting in Nederland geen prioriteit leek te hebben, was het naziregime fel gekant tegen homoseksualiteit en moesten velen hun geaardheid verbergen.

Een opname van de herdenking is terug te zien via deze link: Herdenking Homomonument Den Haag

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts