Gay-icon Lady Gaga is een groot voorbeeld voor de homo’s en lesbiennes in Kameroen, maar de tolerantie waarover de popster zingt in haar gelijknamige hit is voor hen nog enkel een toekomstdroom.

Voor jonge homo’s in Kameroen zijn de popidolen als Rihanna en Lady Gaga niet minder populair dan in het Westen. Maar de verdraagzaamheid ten opzichte van homo’s die Gaga in Born this Way bezingt, is voor mensen als Cedric en Gertrude slechts een fantasie. Ze zijn homoseksueel en wonen in Kameroen, waar hun geaardheid als misdaad wordt beschouwd.
De grote stad biedt in maar in beperkte mate veiligheid of anonimiteit. Toch is het voor veel homo’s en lesbiennes het enige toevluchtsoord. Uit de kast komen is er een groot taboe, helemaal tegenover de eigen familie. Cedric en Gertrude zetten zich in voor de Alternatives Cameroon, een grassroot organisatie die opkomt voor de rechten van de LGBT gemeenschap.
De film toont ook het werk van mensenrechtenadvocate Alice Nkom. Zij strijdt al jaren voor een betere positie van homoseksuelen in Kameroen en was in 2011 te gast op het Movies that Matter Festival. Ondanks het gevaar en de discriminatie laten de homo’s en lesbiennes zich niet kisten: waar en wanneer het kan, tonen ze hun ware kleuren en genieten ze van de kleine momenten waarop ze echt zichzelf kunnen zijn.

Verenigde Staten 2013, 82 min.
Documentaire, Video, Kleur
Gesproken taal: Frans, Engels
Officiële website: http://www.bornthiswaydocumentary.com

Wanneer & Waar?

zaterdag 22 maart 2014 – 12:00
Theater aan het Spui 2

zondag 23 maart 2014 – 11:00
Theater aan het Spui 1

maandag 24 maart 2014 – 14:30
Zaal 2, Filmhuis Den Haag

Talkshows & Debatten

Born This Way – Nagesprek met Yves Yomb door Rik van de Westelaken
zaterdag 22 maart 2014 – 12:00

Rik van de Westelaken modereert een discussie met Yves Yomb. Hij is LGBT activist en directeur van het Alternatives Cameroun hiv/aids opvangcentrum in Kameroen.

Born This Way – Q&A met activist Yves Yomb en regisseur Shaun Kadlec
zondag 23 maart 2014 – 11:00
Na de filmvertoning volgt een Q&A met activist Yves Yomb en regisseur Shaun Kadlec.

Born This Way – Nagesprek met Yves Yomb
maandag 24 maart 2014 – 14:30

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts