COC Leiden is ernstig bezorgd over de situatie van LHBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender)-vluchtelingen in de tijdelijke noodopvanglocatie voor 1.140 vluchtelingen in Alphen aan den Rijn.

COC Leiden heeft contact met een groep van tien vluchtelingen uit de noodopvanglocatie. De situatie is schrijnend aldus Niels van der Spijk, Coördinator Vluchtelingen COC Leiden: “De groep heeft dagelijks te maken met discriminatie, bedreigingen, pesterijen, scheldpartijen, spuugincidenten en er is zelfs sprake geweest van seksueel geweld. Drie weken geleden is de groep LHBT’ers een heel weekend in hongerstaking geweest. Deze week heeft een persoon een zelfmoordpoging gedaan.”

Met LGBT Asylum Support en Stichting Secret Garden eisen wij actie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. COC Leiden doet de volgende voorstellen om de situatie van alle LHBT-vluchtelingen in de opvang te verbeteren:

  • LHBT-ers dienen beschermd te worden voor discriminatie en meldingen moeten serieus genomen worden. Het COA dient de politie te betrekken bij alle incidenten en misdrijven en de daders dienen vervolgd te worden.
  • Er moet op iedere opvanglocatie in de Leidse regio, de Bollenstreek en Alphen aan den Rijn een vertrouwenspersoon komen waar LHBT-ers terecht kunnen.
  • Transgenders horen extra medische zorg en kleding te krijgen.
  • LHBT-groepen willen bij elkaar blijven. Ze ondervinden steun aan elkaar, helpen elkaar en zijn samen veiliger. Ze moeten in de verdere procedure niet op verschillende plekken terecht komen.
  • LHBT-relaties moeten door COA geaccepteerd worden, zodat koppels net als heterostellen samen kunnen zijn en blijven.
  • Er moet op meer plekken aparte opvang voor LHBT-vluchtelingen worden gecreëerd, zodat ze net als in Amsterdam een veilige plek hebben om te wonen.

“Er vluchten jaarlijks honderden homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders naar Europa vanwege vervolging in eigen land. Deze mensen vluchten om een veilig leven te kunnen leiden zonder vervolging om wie ze liefhebben en om wie ze zijn. Het is onacceptabel als vluchtelingen hier weer gediscrimineerd en vervolgd worden.” aldus de voorzitter van COC Leiden; Jan Thijs Leeuwrik Nieborg.

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts