TranScreen opent met film over transgender lerares op Hawaï

De definitieve programmering van het Amsterdamse Transgender Filmfestival TranScreen is bekend en staat online op de website www.transcreen.org. Van 3 tot en met 7 juni zijn tientallen films te zien over en vaak ook gemaakt door transgenders. Kaarten kunnen vanaf nu besteld worden via de deelnemende filmhuizen.

Na een dag voorpret in Filmhuis Cavia opent TranScreen officieel op donderdag 4 juni in Rialto met de indrukwekkende speelfilm Kumu Hina. Deze film gaat over māhū (transgender) lerares Hina, die een studente inspireert leider te worden van de mannelijke Hula groep op het eiland Hawaï. Ondanks haar succes als lerares verlangt Hina naar liefde en een toegewijde relatie.

Tijdens Transcreen is dit jaar extra aandacht voor films uit Turkije, Nederland, Zweden en de continenten Afrika en Australië. Ook animatie en het thema ‘sekswerk’ krijgen meer ruimte in de programmering. Behalve speelfilms zijn er onder meer documentaires, muziekvideo’s en experimentele shorts te zien. Filmmakers uit verschillende delen van de wereld zullen na afloop van de vertoningen vragen beantwoorden van het publiek.

Bijzonder is dat Rialto speciaal voor TranScreen de website heeft aangepast, zodat bezoekers geen geslacht meer hoeven aan te geven bij het doen van een reservering. Een deel van de doelgroep van het festival identificeert zich niet als man of vrouw en hoeft dankzij het nieuwe systeem niet te liegen over een gender.

Bezoekers van TranScreen kunnen vanaf 3 juni de tentoonstelling ‘Belichaming’ bekijken in 4BID Gallery op de Overtoom 301. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam draait op de 6e etage de videoloop ‘My Genderation’, in de vaste expositieruimte van IHLIA. Daarnaast wordt het festival omlijst door tal van workshops, etentjes, feestjes en afterparty’s in de Amsterdamse queerscene.

TranScreen is een festival met internationale films rondom het thema transgender en genderdiversiteit waar iedereen in een openbare, veilige omgeving zichzelf kan zijn, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Veel transgenders die (nog) niet of niet meer in de transgendergemeenschap rondlopen, komen wel naar TranScreen en daarmee vervult het festival een belangrijke maatschappelijke rol.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts