Minister Jet Bussemaker (OCW) maakt zondagmiddag 17 mei in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de winnaar bekend van de LHBT- Innovatieprijs. Op de shortlist staan drie genomineerden, zo maakte de jury vandaag bekend: Chris Belloni (maker van de veelbesproken film ‘I Am Gay and Muslim’ en initiatiefnemer van de Marokkaanse boot tijdens de Canal Prid 2014), Gelijk = Gelijk (een lesmethode voor basisschoolleerlingen) en The Genderbread Kit (een lesprogramma in het voortgezet onderwijs).

De LHBT – Innovatieprijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan een persoon, groep of instelling die zich inzet voor verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen (LHBT’s) in de samenleving. Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Acceptatie en veiligheid van LHBT jongeren’.

Met het uitreiken van de LHBT-innovatieprijs onderstreept het kabinet het belang dat zij hecht aan verbetering van de acceptatie van deze groep in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000 en een kunstobject.

Genomineerden

Chris Belloni maakt documentaires met maatschappelijke relevantie. Zijn film ‘I Am Gay and Muslim’, over homoseksualiteit in Marokko, is taboedoorbrekend en werd geselecteerd voor ruim veertig internationale filmfestivals. Om Marokkaanse lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders meer zichtbaar te maken organiseerde hij in 2014 een Marokkaanse boot tijdens de Amsterdam Gay Pride. Hij nodigde verschillende homoactivisten uit Marokko uit om mee te varen. Ook produceert Belloni korte films en is hij als blogger actief.

De bijzondere lesmethode Gelijk = Gelijk’ is ontwikkeld voor basisscholen en leert kinderen vooroordelen en feiten te onderscheiden. Joodse, islamitische en homoseksuele jongeren geven steeds samen een les en vertellen als rolmodellen over zichzelf en delen persoonlijke ervaringen met de leerlingen. Want hoe was het om aan je ouders te vertellen dat je homoseksueel bent? Of hoe voelt het als je niet wordt geaccepteerd omdat je een keppeltje of hoofddoek draagt? Wat doet het met je als je gepest of gediscrimineerd wordt?

The Genderbread Kit is een educatieve workshop die gender- en seksuele diversiteit op een luchtige en interactieve manier bespreekbaar maakt en leerlingen in het voortgezet onderwijs aanzet tot nadenken over zichzelf en anderen. Kinderen, maar ook volwassenen, die niet binnen de norm passen, worden vaak gepest en als ‘raar’ bestempeld. The Genderbread Kit zorgt voor openheid over het onderwerp en het stimuleert jongeren om hun blik te verruimen. In de workshop wordt gebruik gemaakt van koekjes (Genderbread) om de vier ‘ingrediënten’ van de menselijke identiteit – sekse, gender, expressie en aantrekkingskracht – uiteen te zetten. Uitgangspunt is dat iedereen uniek is en diversiteit in elke klas te vinden is.

International Day Against Homophobia

De prijs wordt op 17 mei 2015 uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De uitreiking valt samen met IDAHO (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). De prijs werd in 2011 uitgereikt aan Ahmed Marcouch en in 2013 aan Döne Fil. Zij ontvingen de prijs vanwege hun inspirerende bijdrage aan het emancipatieproces van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. De prijs is een aanmoediging om deze voorbeeldfunctie voort te zetten.

Jury

De jury van de LHBT-innovatieprijs 2015 bestaat uit Barbara Barend (voorzitter), Saskia Keuzenkamp, Monique Samuel, Johan Kenkhuis en Winfried Baijens.

Meer informatie is te vinden op lhbtprijs of op Facebook.
Twitter: @lhbtprijs

Bron: Ministerie OCW

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts