8 november 2017 – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend een werkbezoek gebracht aan het Hofstad Lyceum in Den Haag. Het bezoek stond in het teken van de Gender & Sexuality Alliance (GSA). Een GSA is een jongerengroep die zich met steun van het COC inzet voor een vriendelijk klimaat op scholen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, trans- en intersekse personen (LHBTI).“Voor het COC is dit bezoek een grote eer en voor LHBTI-jongeren is het gewoon een enorme steun in de rug”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het bezoek. “Zij hebben het op school niet altijd makkelijk. En hoe gaaf is het dan dat je niet alleen steun krijgt van vrienden, vriendinnen en je GSA, maar ook nog eens van de koningin van Nederland?! Dat is gewoon super.” Ineke herinnerde er aan dat ook kroonprinses Amalia zich op school inzet voor LHBTI-acceptatie. Koning Willem-Alexander vertelde dat vorig jaar tijdens zijn bezoek aan het COC.

De GSA op het Hofstad Lyceum is onderdeel van een landelijk GSA Netwerk dat op circa negenhonderd middelbare scholen en mbo’s in Nederland en het Caraïbisch gebied actief is. “Een prachtig project waar ik als COC-voorzitter enorm trots op ben”, aldus COC-voorzitter Ineke.

Tijdens het werkbezoek sprak Koningin Máxima met twintig leerlingen van de GSA van het Hofstad Lyceum over hoe het is om LHBTI te zijn. De leerlingen gaven korte presentaties over hun activiteiten, zoals het organiseren van acties tegen pesten, het geven van voorlichting en hoe leerlingen voor elkaar kunnen opkomen. Jay – transgenderjongen en lid van de GSA – vertelde dat de GSA op Hofland Lyceum de eerste plek was waar hij zich geaccepteerd en vrij voelde om zichzelf te zijn.

Als zogenoemde UNESCO-school hecht het Hofstad Lyceum veel waarde aan verdraagzaamheid, solidariteit en verbondenheid. Koningin Máxima sprak met de rector, docenten en andere leerlingen over de effecten van deze waarden in de onderlinge omgang op school.

 

Koningin Máxima sprak met COC-voorzitter Tanja Ineke en projectleider Geert-Jan Edelenbosch over de GSA-aanpak en de situatie van LHBTI-jongeren

Daarnaast gaven vertegenwoordigers van COC Nederland tijdens het werkbezoek uitleg over de situatie van LHBTI-scholieren en over het landelijke GSA Netwerk. Het COC ondersteunt de GSA’s met onder meer advies, landelijke bijeenkomsten en acties. Een van deze acties is Paarse Vrijdag, dit jaar op 8 december, waarbij scholieren hun medeleerlingen vragen paars te dragen uit solidariteit met LHBTI-jongeren. Jaarlijks doen hieraan zo’n 250 duizend scholieren mee. Het GSA Netwerk wordt financieel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

[Bron: COC NL – Foto’s Koningin Máxima bezoekt GSA Hofstad Lyceum: Geert van Tol Fotografie voor COC NL]

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts