Op woensdag 11 oktober vindt de aftrap van de Nationale Coming Out Dag in de regio Haaglanden op bijzondere wijze plaats: een ontbijt in de vijf stadhuizen van de deelnemende Regenbooggemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer. Aan de ontbijttafels zit een afspiegeling van de inwoners en ambtenaren van de desbetreffende gemeenten: van buurthuismedewerker tot voetbalcoach tot wethouder. In de middag vindt de officiële gemeenschappelijke Kick-off van de 5-daagse awareness campagne (11 t/m 15 oktober) rondom Coming Out Dag plaats bij het Internationale Homomonument aan de Koekamp in Den Haag.

(Klik hier voor het volledige programma van de Coming Out week.)

11 oktober is het  Coming Out Dag. Op deze dag, die internationaal uitgedragen wordt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel transgender of personen met een intersekse-conditie (LHBTi-personen) voor zijn of haar seksuele en/of gendervoorkeur uitkomt. Een zogeheten coming out (uit de kast komen) is helaas nog altijd niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor de tweede keer in rij organiseren de vijf gemeenten in samenwerking met COC Haaglanden en DWH (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit) van 11 t/m 15 oktober een campagne rondom Coming Out Dag – een awareness campagne.

Missie
De gemeenten willen in gemeenschappelijkheid laten zien dat zij voor een inclusieve samenleving zijn. Tijdens de Coming Out Dag campagne besteden zij én hun sociaal-maatschappelijke partners nadrukkelijk aandacht aan het belang dat iedereen in hun gemeenten zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele oriëntatie en genderexpressie. Dit doen zij door het bespreekbaar maken en het uitdragen van de sociale acceptatie van LHBTi in de regio Haaglanden. Hierbij richten zij zich op alle burgers.

Kick Off
Op woensdag 11 oktober vindt een openbare gezamenlijke kick-off plaats. De vijf wethouders van de betrokken gemeenten, diegenen met LHBTi-emancipatie in hun portefeuille, komen bij elkaar bij het Internationaal Homomonument in Den Haag om de activiteiten officieel van start te laten gaan. Tijdens het kick-offprogramma zal er ook een paneldiscussie worden gevoerd met de vijf wethouders over de speerpunten van het LHBTi-beleid binnen elk gemeente.

Inhoud campagne
De vijf gemeenten organiseren deze dagen zelf, naast het ontbijt, diverse acties en activiteiten. Met ludieke items in de winkelstraten, sportactiviteiten en diverse inhoudelijke evenementen wordt aandacht gegenereerd en gevraagd voor de LHBTi-community om hiermee draagvlak en acceptatie te vergroten. Zo zullen op tal van iconische locaties in de diverse steden de bekende regenboogvlaggen gehesen worden, zoals bij de Hofvijver in Den Haag en het oude stadhuis van Delft.
Eind september is het programma online te vinden op de website van de deelnemende gemeenten, COC Haaglanden en DWH.

Achtergrond
In 2008 hebben 18 zogenaamde Koplopergemeenten, waaronder Den Haag, zich aangesloten bij het toenmalige Lokaal LHBTi-beleid-programma van het ministerie van OCW. Ondertussen zijn er 44 zogenaamde Regenbooggemeenten die werk maken van inclusief beleid voor LHBTi’s. Zij hebben een convenant ondertekend waarin zij verklaren dat zij de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekse-conditie (LHBTi‘s) willen helpen verbeteren. De Nationale Coming Out Dag, waarop er aandacht wordt gevraagd voor de LHBTi-community, sluit hier goed bij aan.

Praktisch
Vanaf eind september is het gehele programma van 11 t/m 15 oktober online te vinden op www.cochaaglanden.nl, www.dwhdelft.nl en de vijf deelnemende gemeenten.
Waar: diverse locaties in de vijf deelnemende gemeenten (Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer)
Wanneer:
– Woensdag 11 oktober t/m zondag 15 oktober 2017
– De officiële kick-off vindt op woensdag 11 oktober plaats bij het Internationaal Homomonument in Den  Haag (t.h.v. het Koekamp). Het programma start om 14.00 uur.

De campagne rondom Coming Out Dag is een initiatief van de vijf regenbooggemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer i.s.m. COC-Haaglanden en DWH (Delftse Werkgroep Homoseksualiteit).

Link achtergrond informatie start Regenbooggemeenten
Download de flyer

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts