Hoe roze is het beleid in Wassenaar? Er zijn stappen gezet, maar die zijn vooral van papier, blijkt zondag 2 maart tijdens het verkiezingsdebat over LHBT-onderwerpen in Eetcafé ’t Hoekje in Wassenaar.
Natuurlijk moeten scholen voorlichting geven over homo-, lesbische, bi- en transseksualiteit, vinden alle kandidaten die zondag 2 maart deelnemen aan het verkiezingsdebat LHBT dat COC Haaglanden en DWH Delft organiseren in Wassenaar. Sterker nog, het gebeurt al! ‘Op initiatief van de VVD geeft het Adelbert College samen met het COC voorlichting’, zegt VVD-kandidaat Anouk van Eekelen. ‘Het moet op de basisschool ook’, vindt D66’er Eva van Rijen. ‘Daar hebben wij best geld voor over. We geven al subsidie.’
Conservatief
Maar een ervaringsdeskundige in het met belangstellenden volgepropte Eetcafé ’t Hoekje vertelt dat zij van die voorlichting op school nooit wat heeft gemerkt. ‘Als de doelgroep er niets van merkt moeten we méér doen’, zegt Aart van Sloten (GroenLinks). ‘Kinderen die ontdekken dat ze homo zijn of transseksueel, kampen vaak met gevoelens van eenzaamheid of ze worden gepest.’ Anouk van Eekelen: ‘Wassenaar is conservatief. Ik vertel mijn kinderen dat ze later mogen kiezen of ze trouwen met een jongen of met een meisje. Daar wordt heel verbaasd op gereageerd: Leer jij je kinderen dat? Daar schrok ik wel van.’ Gespreksleider Wouter Neerings vraagt of de subsidie die nu uitgetrokken wordt voor LHBT-beleid gecontinueerd wordt. ‘Ja’, zeggen allen. Bovendien moet dit integraal worden opgepakt, met de schooladviesdienst en het COC. De gemeenteraad zal hiertoe het initiatief nemen.
Tolerantiescan
Roze ouderen zijn niet zo zichtbaar. Moet de gemeente zich actief inzetten voor het tot stand brengen van Roze woongroepen voor ouderen? Jacques Ruijgrok (Hart voor Wassenaar): ‘Als mensen behoefte hebben aan een roze woongroep, moeten ze het doen’, zegt hij. ‘Wij vinden dat iedereen gewoon met iedereen moet omgaan.’ Maar voor Eva van Rijen is dat niet genoeg. ‘Ik hoorde vier jaar geleden van ouderen in het verzorgingstehuis dat ze terug de kast in moeten. Daarom hebben we nu een tolerantiescan ingevoerd. Die is gratis, maar wordt in Wassenaar nergens toegepast. Ik vind dat schandalig.’ Vooral de Stichting Wassenaarse Zorgverlening (SWZ) laat het afweten. In het publiek zegt iemand: ‘Roze ouderen zijn soms eenzaam. Ik heb aan SWZ aangeboden om ‘buddy’ te worden van mensen die daar behoefte aan hebben, om bijvoorbeeld te gaan winkelen of ergens iets te drinken. Maar dat doet het SWZ niet.’ Van Rijen wordt boos. Wijzend naar de overkant van de straat, waar het SWZ-huis Sophieke is gevestigd, zegt ze: ‘Het SWZ kan toch niet beweren dat daar helemaal geen LHBT-bewoners zijn?’ Bert Ooms (Passie voor Wassenaar): ‘We moeten de medewerkers in de zorg hierop gaan trainen. Bij intake-gesprekken met instellingen moet het ter sprake komen. Niet alleen op school wordt gepest, ook in verzorgingshuizen. Daar moet men alert op zijn.’
Roze Reigâhs
In de sport zou meer aandacht moeten zijn voor LHBT-discriminatie. Eva va Rijen: ‘Je moet de wedstrijd stilleggen als de spreekkoren te heftig worden. Spreekkoren zijn ook voor meisjes een probleem. Als ze jong zijn, willen ze allemaal voetballen, maar als ze 15 zijn, houden ze het voor gezien. Dan zijn die spreekkoren niet meer te verdragen.’ Het moet bespreekbaar worden gemaakt, met de verenigingen en met de ouders, vinden de kandidaten. En ze beloven allemaal om een keer samen met de Roze Reigâhs een voetbalwedstrijd bij te wonen.
Op deze post kun je niet reageren