Zondag 20 november werd vanaf 14:00 de Internationale Transgender Gedenkdag herdacht bij het Internationaal Homomonument Den Haag. Deze dag herdacht 327 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. Deze cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe.

De gemeente Den Haag hees op deze dag onder meer bij gemeentelijke gebouwen en de Hofvijver de blauw-roze-witte Transgendervlag.

De herdenking bij het Internationaal Homomonument was een initiatief van The Hang-Out 070 en Stichting Internationaal Homomonument Den Haag en werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag. Ook SHOP46, het Haagse kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel was betrokken bij de herdenking. De herdenking werd live gestreamd via het Youtubekanaal van Stichting Internationaal Homomonument Den Haag. Tijdens de herdenking werd de transvlag bij het monument halfstok gehesen. Deelnemers werden uitgenodigd om bij het monument een kaarsje of bloemen neer te leggen voor de slachtoffers van transfoob geweld.

De sprekers tijdens de herdenking waren Maaite (SHOP46) en Bo (The Hang-out070). Spoken word artiest Kalib Batta sloot de herdenking af met een spoken word bijdrage. De herdenking werd geopend door Riyaz van Wegberg (Hang-Out 070) en Sander van der Eijk (Stichting Internationaal Homomonument). Na afloop liepen de deelnemers langs SHOP46 troffen elkaar in Hangout-070.

De Internationale Transgender Gedenkdag, alias Transgender Day of Remembrance (TDoR), vindt jaarlijks plaats op 20 november. Op deze dag wordt stilgestaan bij de honderden mensen die zijn vermoord als gevolg van transfobie. Ook wordt aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders en genderdiverse personen. In maar liefst 185 steden in meer dan 20 landen wordt hierbij stilgestaan.

Het Internationaal Homomonument Den Haag bevindt zich op de Koekamp, nabij Den Haag Centraal (Laan van Reagan en Gorbatsjov). Dit monument gedenkt alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, queers en intersekse personen, waar ook ter wereld, die vervolgd en onderdrukt worden vanwege hun geaardheid of genderidentiteit.

– Sander van der Eijk

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts