Onderstaande tekst is uitgesproken door Arnout J.O. van Kooij, voorzitter van het COC Haaglanden, ter gelegenheid van de onthulling van een regenboogloper bij Station Centrum West in Zoetermeer, in het kader van de International Day Against Homophobia, Biphobia & Transphobia op dinsdag 17 mei jl.

Dames en Heren,

Vandaag, op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, vragen wij aandacht voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. IDAHOT staat voor ‘een wereldwijde viering van seksuele en gender diversiteit’. Ik geloof dat nu elke dag van het jaar wel in het teken van iets staat, 17 mei is echter niet voor niets gekozen.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 eigenlijk nog niet zo heel lang geleden de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Hett klinkt ons mogelijk bizar in de oren dat homoseksualiteit überhaupt op die lijst stond. Maar zo bizar is dat niet. Nog steeds zijn er landen waar het LHBT–‐zijn als onnatuurlijk of een ziekte wordt beschouwd en aanleiding is voor vervolging en moord.

Sinds 2003 worden er jaarlijks op 17 mei in meer dan honderd landen door steeds meer organisaties activiteiten opgezet. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europese Parlement.

COC Haaglanden, het LHBT-expertisecentrum voor de emancipatie van lesbo’s, homo’s, bi–‐seksuelen, transgenders en – dat is een recente toevoeging aan ons LHBT-alfabet – de I van intersekse personen, werkt nauw namen met de overheden in de regio Haaglanden. Graag delen wij met u onze kennis over de (inzet van) een divers scala aan beleidsinstrumenten.

Vandaag onthullen wij een regenboogtrap. Een regenboogtrap is zo uniek. Daar moet je Zoetermeerder én Regenbooggemeente voor zijn om dat te bedenken!!!

Hulde!

regenboogtrap

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts