Stichting Wijdekerk is een initiatief van een groep christenen, zelf LHBT+ mens (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, trans persoon) of nauw betrokken met LHBT+ mensen. Hen vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in zijn of haar kerk. Ze willen alles doen vanuit de liefde van Jezus christus en samen zijn ze Wijdekerk.

Op 5 oktober ’19 was de derde editie van Wijdekerkdag in Amersfoort. Het was een dag die in het teken stond van ontmoeten, delen, vieren, verdiepen, beleven, zingen, dansen en genieten.

Op uitnodiging van Miranda Terpstra van de Kerk oprichter van Wijdekerk, was ik namens COC Haaglanden hierbij aanwezig en ik heb een interactieve workshop ‘Faith & Talent’ mogen verzorgen.

Tijdens de workshop was er ruimte om te luisteren naar elkaars angsten, tegenslagen, hoogtepunten en dromen. Het was naast een safe space ook een brave space.

Ik heb bij enkele deelnemers een transformatie mogen aanschouwen mede door de prikkelende, helende en bindende krachten van het delen verhalen. Vooral de persoonlijke verhalen van ouders hebben een diepe indruk achtergelaten!

Als Caribische Nederlander voel ik mij bevoorrecht, dat ik de gelegenheid heb gekregen om workshops te geven aan christelijke LHBT’ers en familieleden. Dat dit een uitzonderlijke situatie was werd mij weer pijnlijk duidelijk – op het moment dat Judith Brekelmans[1] op sociale media kenbaar maakte – dat een soortgelijke bijeenkomst helaas ondenkbaar is op het Caribisch deel van het Koninkrijk[2]. Op de Caribische eilanden zijn nog steeds schrijnende situaties waar religie, tradities en wetgeving de acceptatie van LHBT+ personen in de weg staat. Hierdoor zitten veel LHBT+ personen enorm in de knoop met zichzelf.

Daarom streef ik samen met mijn collega’s van COC Haaglanden naar emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten van LHBT+ personen.

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

African Proverb

Liefs Raisa Sambo
Netwerker en maatschappelijk werker bij COC Haaglanden


[1] Judith is de oprichter en voorzitter van Fundashon EQ, de belangenorganisatie van de LGBTQI-community op Bonaire.

[2] Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. En 3 openbare lichamen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts