Informatie en ontmoetingsmogelijkheden bieden aan lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders* met een verstandelijke beperking. Dat is het doel van de website zonderstempel.nl, die COC Nederland op donderdag 27 november lanceert.

Op de website zonderstempel.nl vinden LHBT’s met een verstandelijke beperking informatie over de 16 ontmoetingscafé’s die het COC in heel Nederland met collega-instellingen organiseert. In de website is een Facebookpagina geïntegreerd, waar LHBT’s met een verstandelijke beperking elkaar in een virtuele omgeving kunnen ontmoeten. Ook zal op de vernieuwde site informatie te vinden zijn voor begeleiders, familie en vrienden van deze groep.

LHBT’s met een verstandelijke beperking krijgen te maken met dubbele discriminatie: wegens hun beperking én hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. Hun begeleiders beschikken vaak over onvoldoende kennis en sensitiviteit over seksuele voorkeur en genderidentiteit, of staan negatief tegenover LHBT’s. In veel LHBT-gelegenheden wordt de groep met de nek aangekeken, terwijl vaak harde grappen en nare opmerkingen over LHBT’s worden gemaakt in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit alles leidt vaak tot een sterke gevoelens van eenzaamheid en sociaal isolement bij deze groep.

De website zonderstempel.nl is een initiatief van COC Nederland. Het COC werkt met LFB, de vereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking en Vilans, kenniscentrum Langdurende Zorg, samen in het project Begeleiden Zonder Stempel. Dit project heeft tot doel om bewustwording van- en kennis over LHBT’s te versterken in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook willen COC, LFB en Vilans het isolement van LHBT’s met een verstandelijke beperking doorbereken.

*LHBT = lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts