DEN HAAG – Deelnemers aan het stadspanel van de gemeente Den Haag kregen deze week wel erg opmerkelijke stellingen voorgelegd. Het periodieke onderzoek van de gemeente, waar inwoners zich zelf voor kunnen opgeven, ging deze keer over homoseksualiteit. De vraagstelling is de Haagse afdeling van homobelangenorganisatie COC in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeente Den Haag biedt nu zijn excuses aan.’Seks tussen twee lesbische vrouwen vind ik walgelijk’, is één van de stellingen waar panelleden op moesten antwoorden. ‘Biseksuelen zijn er nog niet uit wat hun seksuele voorkeur is’, luidde een andere stelling. En: ‘Biseksuelen zijn niet in staat monogame relaties te hebben’.

Het COC in Den Haag is enorm geschrokken, zegt voorzitter Arnout van Kooij tegen Omroep West. ‘De stellingen doen bij onze achterban heel erg veel pijn’, zegt hij. ‘Het voelt alsof ons geweld is aangedaan.

‘Suggestieve toon’
Volgens Van Kooij zijn de vragen ‘pijnlijk’ en ‘moeilijk’. Hij stoort zich ook aan de suggestieve toon van de vragen. Hij was eerder niet op de hoogte dat Den Haag dit onderzoek hield. Na vragen van Omroep West over de enquête nam hij contact op met de gemeente.’Er is meteen een stevig en indringend gesprek geweest, van wel een uur’, vertelt de aangeslagen voorzitter. De gemeente heeft goed geluisterd naar de gevoelens van de COC-voorman. ‘Daarop volgden excuses en die hebben we geaccepteerd’, zegt hij.

COC niet betrokken
Opmerkelijk genoeg heeft de gemeente Den Haag de lokale afdeling van het COC dus niet betrokken bij het onderzoek. ‘We willen nu betrokken blijven bij de ontwikkelingen op dit gebied’, zegt Van Kooij. Volgens hem heeft de gemeente dat ook toegezegd.De gemeente Den Haag kon donderdag nog niet inhoudelijk reageren. Wel verklaart een woordvoerder met dit onderzoek de emancipatie in de stad te willen bevorderen.

Lees meer.

‘Geen spijt van homo-enquête, onderzoek hard nodig’, zegt Haagse wethouder Karsten Klein

DEN HAAG – De gemeente Den Haag heeft geen spijt van het onderzoek over homoseksualiteit. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Karsten Klein tegen Omroep West. De Haagse afdeling van het COC stoorde zich aan de ‘suggestieve’ vraagstelling van het onderzoek en zegt dat de gemeente daarvoor excuses heeft aangeboden. Wethouder Klein zegt de zaak te betreuren, maar spreekt niet van excuses.

‘Seks tussen twee lesbische vrouwen vind ik walgelijk’ en ‘Biseksuelen zijn niet in staat monogame relaties te hebben’, zijn twee van de stellingen die deze week voorbij kwamen in het Stadspanel. Dat is een enquête van de gemeente, waarvoor Hagenaars zichzelf kunnen aanmelden.Het COC in Den Haag toonde zich tegenover Omroep West verbaasd over de vraagstelling en noemde die ‘suggestief’. Voorzitter Van Kooij noemde die vragen donderdag ‘pijnlijk’ en ‘moeilijk’. ‘Het voelt alsof ons geweld is aangedaan’, zei hij.

‘Nooit de bedoeling geweest’
‘Er is een stevig en indringend gesprek geweest’, zei Van Kooij. Volgens hem zijn daarna excuses aangeboden, maar wethouder Karsten Klein spreekt niet van excuses. Hij zegt het te betreuren dat sommigen de vragen als pijnlijk ervaren. ‘Dat is uiteraard nooit de bedoeling geweest en wij betreuren dit dan ook.’Klein staat nog altijd achter het onderzoek, omdat het volgens hem hard nodig is.’Helaas gaat het nog niet goed met de sociale acceptatie van homo’s, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders. Om dat op te lossen is onderzoek nodig.’Klein kan zich voorstellen dat sommige vragen uit het onderzoek provocerend over kunnen komen. ‘Maar het zijn vragen die afkomstig zijn van het Sociaal- en Cultureel Planbureau (SCP). En volgens deze onderzoekers is het soms nodig om de vragen op deze manier te stellen omdat je dan de eerlijke en niet sociaal wenselijke antwoorden krijgt.

Verbazing over houding COC
De wethouder zegt donderdag met de Haagse afdeling van het COC te hebben gesproken. ‘Ik had de indruk dat er begrip was voor de manier van vraagstelling’, zegt Klein. ‘Ik ben dan ook verbaasd over de houding van het COC.’

‘Acceptatie is een van de speerpunten van het emancipatiebeleid’, zegt Klein. In juni werd het nieuwe actieprogramma emancipatie gepresenteerd, onder de titel ‘Nieuwe ronde, gelijke kansen’.

Lees meer.

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts