In 2013 hebben we massaal in Amsterdam aan President Poetin een overduidelijk en kleurrijk signaal afgegeven dat we het oneens zijn met een land met homofobe wetten. Maar ondanks gemaakte afspraken, stuurt de IND Russische LHBT asielzoekers knetterhard en zonder respect terug. Dat is onacceptabel.

Teken hier de petitie!

De ondertekening van de petitie Enkeltje Rusland? No Way! is een publieksactie die de ingediende moties van de SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks ondersteunt waarover op 2 juli gestemd gaat worden, en waarmee Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van justitie en veiligheid gevraagd wordt om een soepeler asielbeleid in te stellen voor Russische LHBT asielzoekers in Nederland.

In juli zal het Ministerie van Binnenlandse Zaken met een nieuw landenrapport komen. Naast kamervragen en moties is ook vanuit COC Nederland aan de Staatsecretaris van Veiligheid & Justitie en aan de Tweede Kamer gevraagd om niet alleen een eenvoudiger asielbeleid in te stellen maar ook deze groep te gaan beschouwen als een kwetsbare minderheidsgroep. Het COC constateert dat de situatie voor LHBT’s in Rusland ernstig verslechterd is sinds daar in 2013 een antihomowet van kracht werd. Het COC verwijst daarbij onder meer naar het rapport License to Harm van Human Rights Watch (HWR). Daarin wordt geconcludeerd dat er in de hele Russische Federatie een toename is van anti-LHBT geweld en dat de antihomowet discriminatie van deze groep in feite legaliseert.Tijdens de ondertekening van de petitie zal één van de drie momenteel uitgeprocedeerde Russische LHBT asielzoekers aanwezig zijn. Evgenii (26) werd in Rusland mishandeld en met de dood bedreigd door geüniformde politieagenten in opleiding en is wellicht exemplarisch voor hoe deze kwetsbare groep in een intolerant en homofoob land geen bescherming krijgt van Russische autoriteiten waaronder de politie.

Maar ondanks gemaakte afspraken met het IND om deze kwetsbare groep asielzoekers met respect te behandelen, dreigt ook deze LHBT asielzoeker uitgezet te worden. Als reden voor uitzetting geeft het IND een vestigingsalternatief door te verhuizen naar een ‘veilige’ stad elders, 2500 km verwijderd van zijn oorspronkelijke woonplaats. Het is momenteel niet duidelijk voor zowel de politiek als diverse maatschappelijke organisaties hoeveel verleende en afgewezen verzoeken van Russische LHBT asielzoekers er door het IND in behandeling zijn genomen.

Meer info:

NRC artikel 01-07-2015
 
COC Nederland  / link petitie
 
One World
posterrusland

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts