Eveline van de Putte en Hindostaans & Queer zijn de grote winnaars van de John Blankensteinprijs. Wellicht is dit oud nieuws, maar bij deze is er ook een fotoimpressie!

Farid, master of ceremony, opent de show.

Omdat door corona in 2021 geen uitreiking heeft plaatsgevonden, werden dinsdagavond 14 juni 2022 zowel de winnaars van 2021 als 2022 bekendgemaakt. Er was ruimte voor feestelijkheden zoals ook een fantastische drag show van niemand minder dan Victoria False.

Victoria had zelf ook het een en ander te vertellen over het werk van een van onze winnaars, Eveline, over haar ‘Tour d’Amour’ en wat zij daar zoal heeft meegemaakt. Zij wist dit geëmotioneerd en bewogen te brengen, en haar liederen sloten hier fantastisch op aan.

Victoria False zingt een lied over het onbegrip en leed die LHBTIQ+ mensen blijven tegenkomen.

Eveline van de Putte won de prijs vanwege haar inzet voor de acceptatie en zichtbaarheid van ‘roze ouderen’. ,,De ouderengroep van de community heeft niet de tools (gehad) om zich te outen”, legt de jury uit. ,,Ze hebben zich niet zoals jongeren van nu kunnen manifesteren via sociale media en hadden ook niet de acceptatie die er nu wel is. Het is daarom van wezenlijk belang dat iemand opgestaan is die deze groep in het voetlicht plaatst.” Verder wil Eveline wil dat oudere LHBTIQ+-mensen op hun oude dag niet opnieuw de kast in moeten gaan, zoals in instellingen voor ouderenzorg voorkomt.

Eveline vertelde onder andere het verhaal van een dame met een transgender kleindochter, die werd uitgezonderd van de groep in haar verzorgingstehuis. Toen Eveline daar aankwam en samen met de kleindochter een stukje educatie en entertainment opzette, kwam er empathie en is dat snel veranderd. Het is door verhalen te horen, en elkaar echt te leren kennen, dat mensen begrip leren hebben.

Eveline van de Putten vertelt waarom roze ouderen nog altijd aandacht verdienen.

Jonge aanhangers

De John Blankensteinprijs 2022 werd uitgereikt aan Hindostaans & Queer. ,,Omdat zij zich inzetten voor de acceptatie van LHBTIQ+-mensen in de Hindostaanse gemeenschap, maar óók voor hun zichtbaarheid en identiteit binnen de bredere LHBTIQ+-gemeenschap”, aldus de jury.

,,Het is een nog niet zo heel lang actieve groep, die zich onderscheid door een grote schare vaak jonge aanhangers, die zeker ook in het voetlicht geplaatst mogen worden om de zo nodige aandacht te krijgen voor hun plek in de samenleving.”

Het bestuur van Hindostaans & Queer benadrukte hoe de hindostaanse LHBTIQ+ gemeenschap een dubbel onzichtbare groep is, waarbij mentale problemen en suïcidale neigingen nóg hoger zijn dan bij de reguliere LHBTIQ+ of hindoestaanse gemeenschap. De cultuur staat het bespreken van bepaalde onderwerpen niet toe, en veel wordt onbesproken van je verwacht, wat leidt tot een grote last voor de queer hindoestanen.

Het bestuur van Hindostaans & Queer vertelt hun verhaal.

Taboe

De gemeente reikt sinds 2009 de John Blankensteinprijs uit. ,,Met deze prijs houdt de gemeente de naam en het levenswerk van John Blankenstein levend”, zegt wethouder Arjen Kapteijns. ,,In de jaren 80 en 90 was hij een van de beste en meest geliefde scheidsrechters van Nederland. Hij was ook een man die openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit en hij doorbrak daarmee een taboe. Hoewel we grote stappen hebben gezet waar het gaat om acceptatie van queer-personen, bestaat dat taboe niet alleen in de sport, maar ook op andere plekken in onze samenleving nog steeds. Daarom moeten we blijven strijden voor de acceptatie van queer-personen.”

Wethouder Arjen Kapteijns krijgt de microfoon in handen om de winnaars aan te kondigen.

Al in al is het een gezellige prijsuitreiking geweest, met geborrel, gezang en gepraat. Mocht je nu al popelen om mee te helpen in het organiseren van de uitreiking voor 2023, dan kun je alvast mailen naar info@cochaaglanden.nl!

Foto’s gemaakt door huisfotograve Marjon van der Vegt

Nog even lachen voor de pers ter afsluiting!

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts