Namens de Regenbooggemeenten van de regio Haaglanden, reikte dit jaar de Haagse Wethouder Bert van Alphen de John Blankensteinprijs 2018 uit aan Kaisa Oberc en de GSA van Het Hofstadlyceum.

Uit het Juryrapport:
“Kasia en haar GSA onderscheiden zich door haar buitengewone inzet en moed zowel tijdens als buiten school. Haar inzet wordt beloond en gewaardeerd onder vele leerlingen als de leerkrachten. Haar fanatieke inzet komt bijvoorbeeld met haar blog goed tot uiting. De inzet van de GSA zijn niet alleen gericht op ‘zichtbare’ activiteiten zoals paarse vrijdag en opendagen, maar zijn ook achter de schermen bijzonder actief, bijvoorbeeld een presentatie bij de directie over het belang van de GSA. Daarnaast steekt de GSA veel energie in het ontwikkelen van lesmethoden om het onderwerp lhbti+ structureel op de kaart te zetten binnen het onderwijs. Ook zet Kasia, naast de LHBTI onderwerpen, zich in voor een bredere doelgroep zoals doven en slechthorende, kinderen uit lage inkomensgezinnen en de week tegen pesten. Dit alles maakt Kasia en haar GSA tot winnaar 2018!”

Tijdens Paarse vrijdag werd deze prijs in Gymnasium Haganum uitgereikt waar ook een zeer actieve GSA de school paars kleurde. (GSA – Gender and Sexuality Alliance – Een groep leerlingen die ervoor zorgen dat op hun school iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht gender of seksuele oriëntatie)

Voortgezet onderwijs
De John Blankensteinprijs had dit jaar het thema Voortgezet onderwijs. De organisatie zocht dit jaar naar initiatieven die de sociale acceptatie van lhbti+ ‘s op scholen in het voortgezet onderwijs vergrootten. Het voortgezet onderwijs, is dé plek waar jongeren zich sociaal veilig moeten voelen. Een veilige school geldt ook voor lhbti+-jongeren. Hoe wordt er op school over homo’s, lesbo’s, bi’s, transgenders en intersekse personen gesproken? Kunnen zij zichzelf zijn? Is het veilig genoeg om uit de kast te komen als je lhbti+ bent? Met welke actie verbeterde de sfeer op school? Zodat iedereen zichzelf kan zijn of je nou hetero, homo, lesbo, bi, transgender, een intersekse persoon of in dubio bent?
Mooie initiatieven zijn waardevol en kunnen een voorbeeld zijn voor anderen.

Niet alleen kreeg de winnaar van de John Blankensteinprijs de eer, maar ook een boekenbon voor een heel jaar! In samenwerking met Boekhandel Paagman kan de winnende organisatie boeken of andere mooie spullen bestellen die de leerdoelen of ambities ondersteunen.

De 3 genomineerden van 2018 waren: GSA Gymnasium Novum, Kasia Oberc, GSA – Hofstadlyceum en Paul Koster, Christelijk Lyceum Delft

De John Blankensteinprijs
Deze jaarlijkse lhbtI+-emancipatieprijs is in het leven geroepen door de gemeente Den Haag om bijzondere initiatieven te stimuleren en extra aandacht te geven. Hij is vernoemd naar de scheidsrechter John Blankenstein. De oud-scheidsrechter kwam openlijk uit voor zijn homoseksuele geaardheid en heeft veel betekend voor de lhbti+’ers in de samenleving.

Hét kenniscentrum voor LHBTI+ emancipatie;
COC Haaglanden werkt samen met de Regenbooggemeenten: Den Haag, Zoetermeer, Westland, Delft, Leidschendam-Voorburg en DWH Delft aan een sterk beleid voor een veilige leef- en werkomgeving in de lhbti+community en om heternormativieit uit te bannen en te laten zien dat in onze regio iedereen gelijk is.
Op meerdere momenten in het jaar zoals ook op Coming out Day, maken zij samen een krachtige vuist om hun inwoners te laten voelen en zien dat zij homo-emancipatie serieus nemen en ondersteunen. Met deze prijs in het bijzonder versterken zij de inzet van mensen in hun gemeente en staan erachter dat iedereen zichzelf mag zijn ongeacht seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts