Aanstaande woensdag begint de allereerste editie van het International Queer & Migrant Film Festival (IQMF). Dit nieuwe festival is gericht op het zichtbaar maken van films, fotografie en literatuur rondom seksuele diversiteit in migrantengemeenschappen. Het festival begint in Amsterdam en reist vervolgens naar Utrecht en Rotterdam.

Het festival wordt woensdag 9 december geopend met de Israelische film Oriented over drie Palestijnse jongens die tijdens het Gazaconflict van 2014 zowel hun nationale als hun seksuele identiteit zoeken. Er is die avond ook een bijzonder diner. De festivalbezoeker koopt hiervoor namelijk twee kaartjes: een voor zichzelf en een voor een LHBT-vluchteling.

De films die tijdens het festival worden getoond richten zich op landen waar Nederland nauwe banden mee heeft, zoals Turkije, Marokko en Suriname. Ook is er veel aandacht voor homoseksualiteit in de islamitische wereld. Festivaldirecteur Chris Belloni (bekend van de film I am gay and muslim): ‘Het blijkt voor veel LHBT’s met een migrantenachtergrond nog steeds lastig om zichzelf te zijn en begrepen te worden. Met dit festival hoop ik door middel van kunst seksuele diversiteit binnen migrantengemeenschappen zichtbaar en bespreekbaar te maken.’

Naast films zijn er ook enkele fototentoonstellingen en workshops voor jonge filmmakers. Zo presenteert Tofik Dibi zijn onlangs verschenen boek Djinn en gaat Boris van der Ham met advocaat Erik Hagenaars in gesprek over asielzoekers die in Nederland een asielaanvraag indienen op basis van hun seksuele gerichtheid. Bekijk hieronder de trailer van het filmfestival voor een impressie. Het volledige programma vind je hier.

Het International Queer & Migrant Film Festival vindt plaats van 9 tot en met 13 december in De Balie en De Meervaart in Amsterdam. Op 14 december reist het fesitval af naar Utrecht (’t Hoogt) en op 15 december naar Rotterdam (De Lantarenvenster).

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts