Held. Heldin. Heldenmoed. Heldenverering. Bestaand, fictief, historisch. Strijders, redders, beschermers: helden kunnen voor veel mensen een rolmodel zijn. Een inspiratiebron die je helpt bij de vormgeving van je eigen leven.

Maar hoe je ze ook noemt, voor de geïnterviewde lhbtq’ers die iets over hun held wilden vertellen, riep de term niet meteen warme gevoelens op. Of ze vonden het heel ingewikkeld: ‘Ik ben niet zo van de heldenverering, maar meer van de rolmodellen. Een held schept meteen veel verwachtingen, zoals Astrid Oosenbrug zegt. Het concept leent zich volgens Chris Rijksen bij uitstek ‘voor een soort kritiekloze ‘idolificatie’. En dat is iets wat eigenlijk nooit goed kan gaan.’

Neemt niet weg dat de ‘held’ die ze uiteindelijk kozen, veel betekend heeft voor de geïnterviewden. In deze IHLIA-tentoonstelling laten we hen aan het woord over die ene persoon die hen opgetild heeft en waardoor ze zich even niet alleen voelden. Maar die hen vooral inspireerde om ook hun eigen weg te volgen. Een reis vol obstakels die door de heteroseksuele omgeving niet altijd begrepen werd.

Met deze tentoonstelling willen we deze voorbeelden eren. En laten zien dat wij allemaal – de geïnterviewden, hun helden en natuurlijk jij zelf – weer op de schouders staan van de illustere en moedige voorgangers die streden voor een diverse en inclusieve wereld.

In de tentoonstelling zijn ook mooie collectiestukken te zien uit het archief van IHLIA die de helden nog meer context geven.

Zeven verhalen

HELDEN! heeft Nassiri Belaraj, Splinter Chabot, Astrid Oosenbrug, Chris Rijksen, So Roustayar, Raisa Sambo en Thorn Vineyard uitgenodigd om iets te komen vertellen over hun held. In de zeven panelen in deze tentoonstelling kun je hun verhalen ‘bekijken’ en lezen.

Natuurlijk werd er tijdens de interviews over veel meer interessante zaken gesproken. Daarvan hebben we een bundel samengesteld met die (meer uitgewerkte) vraaggesprekken. Op deze manier leren we ook de geïnterviewden wat beter kennen. De bundel is in een kleine oplage gedrukt en te vinden op de expositievloer, maar na afloop van de tentoonstellingsperiode ook online te lezen op de website van IHLIA.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts