De landelijke Roze Zaterdag, officieel onderdeel van de viering 300 jaar Vrede van Utrecht, strijkt op 29 juni neer in Utrecht. Hoewel dit jaarlijkse evenement ooit begon als demonstratie voor gelijke rechten voor homoseksuelen, heeft het vandaag de dag veel meer het karakter van ontmoeting en ontspanning. De Roze Zaterdag 2013 Utrecht (RZ2013) zal daarmee een feest worden waarbij iedereen welkom is: een mentaliteit die volledig bij Utrecht past!

Diversiteit met vijf podia

Een divers publiek met een diverse muzieksmaak, daarmee is rekening gehouden tijdens RZ2013. Op de PANN Mainstage op het Domplein begint het feest vrijdagavond al en zijn er, naast de officiële handelingen, ook op zaterdag diverse optredens (Sharon Doorson, T-Spoon, Niels Geusebroek) en dj’s te zien.  De Lief Festival Stage op de Neude is “the place to be” voor iedereen die van dancemuziek houdt. En op het plein achter het Stadhuis verrijst een Hollandse Hits Stage,in samenwerking met Bingo FM. Ook studenten zijn goed vertegenwoordigd tijdens RZ2013 op het Student Stage, te vinden op het Janskerkhof. Daarnaast op het Lucasbolwerk, bevindt zich de Infostage, een interactieve informatiemarkt met podium voor verschillende acts en sprekers, waaronder Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA) en Linda Voorman (GL).

Cultuur, Religie & Diversiteit

Naast veel feest wordt ook de andere kant van de Roze Zaterdag niet uit het oog verloren. Tenslotte zijn er zowel in Nederland als daarbuiten nog veel mensen die niet vrijelijk voor hun geaardheid uit kunnen komen. Op en rond de Roze Zaterdag vinden er diverse activiteiten, voorstellingen, films en lezingen plaats die inzicht geven in de diverse aspecten van het ‘roze’ bestaan. Traditioneel wordt de Roze Zaterdag geopend met een oecumenische kerkdienst, dit jaar in niets minder dan de Domkerk.

Van voetbal tot squash

Terwijl in de Domkerk het moment van bezinning plaatsvindt, barst er op Sportcentrum Olympos een gezellige strijd los. Het sportprogramma van RZ2013 wordt ’s ochtends geopend door niemand minder dan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met KNVB-voorzitter Van Praag en biedt de mogelijkheid om op diverse sportgebieden de strijd met elkaar aan te gaan. Zo is er o.a. een voetbaltoernooi, een volleybaltoernooi, diverse hardloopwedstrijden en kan er worden gesquasht en getennist.

Klein genieten

De aanwezigheid van een Culinair Plein op het Jacobskerkhof, benadrukt het zeer brede programma van deze Roze Zaterdag. Iedereen die houdt van goed eten voor een betaalbare prijs, kan hier zijn hart op halen. En zelfs met de allerkleinsten wordt op deze dag rekening gehouden. In Park Lepelenburg is een Kids Area waar kinderen getrakteerd worden op een uitgebreid programma.

Kom gewoon

Kortom, het is een dag waarop iedereen welkom is in Utrecht, ongeacht afkomst of geaardheid. Zoals het hoort! Roze Zaterdag 2013 wordt georganiseerd door Stichting Roze Zaterdag en is geïnitieerd door Stichting PANN en de gemeente Utrecht.

Kom gewoon!

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts