In reactie op de lafhartige daad, waarbij 2 homoseksuelen in Arnhem mishandeld werden door een groep jongeren, wordt er begin april in diezelfde stad een ‘Hand in Hand loop voor diversiteit’ georganiseerd. Ook in Den Haag ontstaat het initiatief om zo’n ‘protestloop’ op poten te zetten. Het idee komt van Roy Walthaus aan de bar van café ’t Achterom. De bedoeling is, volgens hem “om met een ‘gezellige club’ over het Binnenhof een wandeling te maken vanuit het café”. Walthaus wil in Den Haag een statement afgeven, zoals ook in Amsterdam, Eindhoven en uiteraard Arnhem gebeurd.

Aangemoedigd door de eigenaresse van ’t Achterom staat een dag later het initiatief al online, mede dankzij Peter van Koeseveld, die de organisatie op zich neemt. Niet alleen gasten van café ’t Achterom zijn geïnteresseerd, maar ook andere (gay)-kroegen willen meedoen aan deze actie. In totaal wordt die zaterdag, 8 april, de ‘Hand-in-hand met Arnhem’-Loop gestart vanuit 10 kroegen, waaronder het COC Café.

Vanuit de verscheidene kroegen starten de groepen tegelijkertijd met een wandeling door het centrum van Den Haag om uiteindelijk met alle demonstranten op het Spuiplein samen te komen. Roy is nog steeds verbaasd over de opkomst. “Ik had gehoopt op maximaal 200 meelopers, maar toen ik daar op het Spuiplein stond, telde ik al snel 300 tot 350 man. Dat zorgde wel even voor kippenvel.” Het is zo’n groot succes, dat zelfs de politie niet goed weet wat aan te moeten met deze grote opkomst. Met meerdere agenten te fiets en een in aller haast opgetrommeld ME-busje bieden de dienstdoeners de groter groeiende groep het gevoel in goede handen te zijn.

Op het Spuiplein wordt iedereen ontvangen door homomannenkoor Vox Rosa. Ras-Hagenaar Fred Zuiderwijk krijgt het woord en draagt een zeer toepasselijke column van Japke-d. Bouma voor over een betonschaar en homotolerantie. Dit is een schot in de roos, zoals Zuiderwijk zelf ook onder woorden brengt. Het weer werkt die dag perfect mee, dus er wordt met volle teugen van het zonnetje en de gemoedelijke sfeer genoten. Daarna gaat een ieder al napratend weer zijns weegs.

Nog wat linkjes:

http://www.omroepwest.nl/nieuws/3391364/COC-Haaglanden-Het-is-genoeg
https://www.facebook.com/COCHaaglanden/videos/1459208320764525/

https://www.facebook.com/rwalthaus/videos/1911802912178956/
Artikel AD

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”10″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”28″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts