Het is vandaag Internationale Transgender Gedenkdag, beter bekend als Transgender Day of Remembrance. Deze dag wordt sinds 1998 gehouden en valt ieder jaar op 20 november. Op Transgender Gedenkdag worden alle slachtoffers van transfoob geweld herdacht en er wordt aandacht besteed aan het geweld waar transgenders regelmatig mee te maken krijgen.

De gedenkdag komt voort uit het online project Remembering Our Dead. Dit werd opgezet door Gwendolyn Ann Smith, een Amerikaanse trans-activiste, naar aanleiding van de moord op Rita Hester. Zij werd op 28 november 1998 vermoord in de Amerikaanse staat Massachusetts. De volgende vrijdag werd er een kaarsenwake gehouden met meer dan 250 deelnemers.

Aanstaande zaterdag wordt er in Nijmegen een evenement georganiseerd ter ere van Transgender Gedenkdag. Dit evenement wordt georganiseerd door Transgendergroep Nijmegen, COC Nijmegen en Transgender Netwerk Nederland en gesteund door de gemeente Nijmegen. Er zullen onder andere lezingen, een stille tocht en een herdenkingsdienst worden gehouden. Meer informatie vind je op de site van Transgender Gedenkdag 2013.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts