21 november 2015 in Den Haag

Sinds 1998 wordt wereldwijd rond 20 november stilgestaan bij transgender personen die slachtoffer zijn geworden van geweld, tijdens de Transgender Day of Remembrance. In de periode oktober 2014 tot en met oktober 2015 ging het, voor zover gemeld, om 271 transgenders die om het leven zijn gekomen door geweld, onder wie 1 Nederlander. Vanaf 2008 zijn er in totaal 1731 dodelijke slachtoffers bekend, van wie 56% jonger is dan 30 jaar.

Ook in Nederland is er geweld tegen transgenders, een groep die extra kwetsbaar is door onbegrip en onbekendheid. Uit een onderzoek van TNN gepubliceerd op 1 november j.l. naar veiligheid en transgenders in de openbare ruimte in Nederland bleek dat maar liefst 43% van de respondenten het afgelopen jaar te maken heeft gehad met tegen hen gericht geweld. De Transgender Gedenkdag is hiermee ook in ons land helaas relevant.

Op initiatief van TNN in samenwerking met COC Haaglanden wordt dit jaar in Den Haag op zaterdag 21 november de transgenders herdacht die om het leven zijn gekomen door geweld.
In het middagprogramma dat vanaf 14.30 uur plaatsvindt in het COC Café (Scheveningseveer 7, Den Haag) is er aandacht voor mensenrechten en veiligheid voor transgenders door middel van presentaties en discussie. Medewerking wordt o.a. verleend door Richard Köhler (Transgender Europe), Kristel van Doornen (College vd Rechten vd Mens) en Cyriel Triesscheijn (Radar/Art.1).

‘s Avonds start om 19.15 uur een herdenkingstocht van het COC Café naar het Internationale Homomonument dat begin dit jaar een nieuwe respectvolle plek heeft gekregen bij de Koekamp en op 26 april is onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen. Er worden witte ballonnen meegedragen met daaraan de namen van de 271 slachtoffers. Om 20.00 uur zijn er bij het monument o.a. korte toespraken en een voordracht. De afsluiting van de dag is aansluitend in het COC Café.

De dagpresentatie is in handen van Monica Overdijkink, freelance journalist en verslaggeefster bij o.a. Omroep West.

Het programma is terug te vinden op www.transgendernetwerk.nl en  op https://www.facebook.com/events/1533194750305626/

Op deze post kun je niet reageren

Recente reacties

Oudere posts