Tijdens de opening van de Transgenderdag 2015, dit jaar georganiseerd door COC Haaglanden, heeft Arnout van Kooij, voorzitter van COC Haaglanden, de onderstaande 0peningstoespraak gehouden:

Vrienden en vriendinnen,

Graag heet ik u welkom op deze Transgender Gedenkdag. Elk jaar rond 20 november wordt wereldwijd stilgestaan bij transgenders die slachtoffer zijn geworden van geweld. Afgelopen jaar, dus tussen oktober 2014 en oktober 2015 ging het, voor zover we weten, om 271 transgenders, waaronder een Nederlander. In de periode 2008 tot 2014 zijn er 1731 dodelijke slachtoffers bekend. Vandaag herdenken wij deze slachtoffers.

Dit jaar is COC Haaglanden gastheer van de Nederlandse herdenkingsbijeenkomst en die rol vervullen wij graag en met trots.

Het COC Café is een van de plekken waar de leden van de LHBTI-gemeenschap in Den Haag en de omringende gemeenten elkaar ontmoeten.

Maar COC Haaglanden is meer dan een ontmoetingsplek. Onze vereniging is een voorvechter van de belangen van deze gemeenschap. Gezamenlijk voeren wij actie voor emancipatie van onze achterban. Iedereen moet openlijk en in alle omstandigheden kunnen zijn wie hij of zij is of wil zijn, en dat is nu nog niet het geval.

Als COC Haaglanden ondersteunen wij mensen die daarin verandering willen brengen en werken wij samen met organisaties die datzelfde beogen. Een van die organisaties is het Transgender Netwerk Nederland, dat vandaag samen met ons deze bijeenkomst organiseert.

Het is niet toevallig dat deze bijeenkomst in Den Haag plaatsvindt. Den Haag is een stad waar vrede en veiligheid hoog in het vaandel staan. Hier zijn de instituties Internationaal Strafhof en Vredespaleis gevestigd. Er is een homomonument dat ons eraan herinnert dat iedereen het recht heeft een volwaardig lid van de maatschappij te zijn. Vrijwaring van vrees is een belangrijk mensenrecht en Den Haag is een stad die zich er sterk voor maakt dat iedereen in vrede en in veiligheid kan wonen, werken en uitgaan. Als Regenboogstad schenkt den Haag expliciet aandacht aan het bevorderen van de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in de Haagse samenleving. Met de ondertekening van de Verklaring van Dordrecht, die op 7 december plaatsvindt, laat Den Haag zien dat de stad daarmee ernst maakt. COC Haaglanden heeft zich hier dan ook hard voor ingezet.

Over het belang van de Verklaring van Dordrecht komen wij vast nog wel te spreken, is het niet vandaag dan wel op 7 december. Voor nu wil ik alle aanwezigen een mooie en interessante bijeenkomst wensen, en geef ik graag het woord aan de voorzitter van het Transgender Netwerk Nederland, Corine van Dun.

 

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts