COC Nederland organiseert tijdens de opening van de Olympische Winterspelen op vrijdag 7 februari a.s. een vlammend protest bij het Amsterdamse Homomonument. Dat maakte het COC bekend op maandag 20 januari.

“Terwijl president Poetin in Sotsji zijn feestje viert, staan wij stil bij het andere gezicht van Rusland: de benarde positie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders, de anti-homowet en de slechte mensenrechtensituatie”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de actie.

Het protest vindt plaats op vrijdag 7 februari, 18.30–19.30 uur, bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. Belangstellenden kunnen zich HIER aanmelden.

Poetin-show
Onder het motto Vlam bij het Homomonument organiseert het COC een alternatieve ceremonie tijdens de opening van de Winterspelen. Een protest tegen de alsmaar verslechterende positie van LHBT’s in Rusland, een solidariteitsbijeenkomst voor Russische LHBT’s en een tegenhanger tegen de ‘Poetin-show’ in Sotsji.

De situatie van LHBT’s in Rusland verslechtert met de dag. Russische LHBT-organisaties rapporteren een sterke toename van geweld tegen LHBT’s sinds president Poetin in 2013 de anti-homowet invoerde. In Russische sociale media verschijnen afschuwelijke filmpjes waarin LHBT’s worden mishandeld, vernederd en worden gedwongen om uit de kast te komen. Er zijn invallen en bommeldingen bij LHBT-bijeenkomsten en organisaties.

Het COC organiseerde afgelopen jaar twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland: tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april en op het Amsterdamse Museumplein in augustus. Daar kwamen drie- tot vijfduizend mensen op af. Het COC roept het kabinet op om ook helder stelling te nemen tegen de situatie in Rusland, door geen koning en minister-president naar Sotsji te sturen. Een petitie met die boodschap is inmiddels door bijna 28 duizend mensen getekend.

UPDATE:
Velen van jullie lieten de afgelopen dagen hun boosheid, bezorgdheid of teleurstelling blijken over het feit dat minister Bussemaker mogelijk zou spreken bij het protest op het Homomonument op 7 februari. Dat is een duidelijk signaal, dat we serieus nemen.

Aanstaande maandagavond 3 februari spreekt het COC met minister-president Rutte en minister Bussemaker. We willen hen overtuigen dat de koning en de premier thuis moeten blijven. We brengen de meer dan 32 duizend handtekeningen mee, die nu al staan onder de petitie tegen de zware delegatie op COC.nl. Afhankelijk van de uitkomst van dit gesprek beraadt het COC zich op het programma en de sprekers van de manifestatie op 7 februari. We informeren jullie daarover maandagavond, na het gesprek.

Laten we er vrijdag hoe dan ook samen een krachtig protest van maken tegen de antihomowet, de afschuwelijke situatie van LHBT’s in Rusland en het prestigefeestje van president Poetin in Sotsji.

[Bron/Illustratie: COC NL]

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts