Coming Out Dag staat dit jaar in het teken van biseksualiteit. Dat maakte 3FM DJ Giel Beelen dinsdagochtend namens het COC bekend in zijn radioprogramma GIEL! De belangenorganisatie vraagt iedere Nederlander om op Coming Out Dag, vrijdag 10 oktober, een speciale poster (foto) op te hangen en zo bij te dragen aan de acceptatie van biseksuelen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is ruim één op de tien Nederlanders biseksueel. Dat zijn bijna 2 miljoen mensen. Daarvan zit ongeveer een derde ‘in de kast’; bij lesbiennes en homo’s is dat maar 2 procent.

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland: “‘Bi zijn is ook een vak’, is de gedachte die veel biseksuelen bekruipt als ze voor de zoveelste keer moeten uitleggen dat ze écht bi zijn. Dat ze écht op vrouwen én mannen vallen. Dat ze níet ‘eigenlijk’ lesbisch, homo of hetero zijn. Je zou als biseksueel bijna gaan wensen dat ‘bi’ ook zo’n veelgebruikt vakje was waar mensen elkaar instoppen, net als ‘homo’.” Biseksuelen ervaren relatief veel problemen op het werk (treiteren, burn-out), voelen zich minder geaccepteerd dan lesbiennes en homo’s en er zijn weinig biseksuele rolmodellen.

Het COC verspreidt de komende dagen honderdduizenden Coming Out Dag posters. Dat gebeurt onder meer via gratis dagblad Metro van 10 oktober, de LHBT-horeca en de twintig COC-lidverenigingen in Nederland. Ook is de poster hier te downloaden.

De belangenorganisatie vraagt mensen om de poster op Coming Out Dag voor het raam, op hun werkplek of op een andere zichtbare plek te hangen en zo te laten zien dat bi’s altijd en overal vrij moeten zijn om uit de kast te komen. Op de voorzijde van de poster staat het motto ‘Bi zijn is ook een vak’ in regenboogkleuren, het internationale symbool van LHBT-acceptatie. Op de achterzijde staan zes portretten van mannen en  vrouwen die trots en open leven als biseksueel.

Op deze post kun je niet reageren

Oudere posts