Op 28 juni stonden wij stil bij de opstanden bij de Stonewall Inn in New York, maar daarbij hebben wij ook foto’s gebruikt van een minder bekend protest uit eigen bodem. Dit stukje geschiedenis verdient ook haar eigen spotlicht – het protest in kwestie vond namelijk plaats nog vóór Stonewall. 

Op 29 januari 1969 vond het eerste homoprotest van Nederland plaats. Dit was een protest tegen de zogehete ‘artikel 248bis’ dat stand hield tussen 1911 en 1971, waarin als onderdeel van de Zedelijkheidswet, het seksueel contact verboden werd met mensen van gelijk geslacht onder de 21 jaar. Dit wetsartikel was discriminerend, aangezien seksueel contact tussen heteroseksuele personen al toegestaan was als de jongste van de twee ouder dan 16 was. 
In het protest ertegen heeft ook het COC tekort geschoten, in de hoop dat deze wet op den duur vergeten zou worden. Als vereniging namen wij toen geen leden onder de 21 jaar aan uit voorzorg, maar uit angst als vereniging verboden te worden, hebben wij ons tot onze spijt helaas niet te openlijk uitgesproken daartegen. Het was destijds namelijk erg makkelijk om verenigingen en organisaties te verbieden. Wij hopen ons in het vervolg wel te blijven uitspreken, zekerlijk nu de tijden veranderd zijn, en ook naar andere minder grote organisaties een hand uit te steken. 
De foto’s van dit protest behouden wij vol trots in ons archief: dit waren pioniers waardoor ook wij als organisatie nu een grotere stem hebben.

De navolging van Stonewall en de traditie van Roze Zaterdag kwam pas in 1977, dit omdat zonder het internet zulke evenementen in ons land wat minder snel gingen leven. 

Wil je in navolging van dit artikel meer leren over de Nederlandse LHBTQIA+ beweging en artikel 248bis? Hieronder volgen wat suggesties:
https://withpride.ihlia.nl/story/artikel-248bis/
https://winq.nl/articles/224620/geschiedenis-het-einde-van-248bis/
https://jokeswiebel.nl/het-einde-van-artikel-248bis/
https://lindaduits.nl/2019/01/eigen-homogeschiedenis-eerst/

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties

Oudere posts