Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken’. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd. Ongeveer 150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren. Steeds meer feesten en herdenkingen worden op deze dag georganiseerd, en steeds meer mensen bezoeken deze ook. Maar waarom is die dag nu nog zo belangrijk?
Die verbreking van de ketenen was niet het einde van het leed van de tot slaaf gemaakten. Tot op de dag van vandaag hebben de nazaten van deze voormalige slaven nog te maken met de gevolgen van hun valse start. Toen de plantagewerkers bijvoorbeeld werden ‘vrijgemaakt’, werden de plantage eigenaren gecompenseerd voor het verlies van hun ‘eigendom’, maar de gemeenschap die onder slavernij leed kreeg daar maar weinig van te zien. Deze families zijn vanaf dat punt met helemaal niets begonnen. Stel je voor: dit gaat om de (over)grootouders van mensen die nu leven!

Niet alleen hebben nazaten economisch een valse start, maar ook sociaal. In de wetenschap, via de biologie onder andere, werd veelvuldig geprobeerd om de superioriteit van de witte mens boven de zwarte aan te tonen, waarmee de slavernij weer werd gerechtvaardigd. Deze overtuigingen merk je nog steeds terug in de maatschappij, in de vorm van alledaags racisme, verminderde kansen op de arbeidsmarkt en ook institutioneel racisme. Het zijn diezelfde racistische theorieën die ook voeding gaven aan argumenten die nog steeds gebruikt worden om homoseksualiteit en transgender identiteiten te veroordelen. Racisme, queerfobie, seksisme – allemaal heeft het dezelfde wortel.

In het licht van dit intersectionele karakter wil COC Haaglanden hier ook bij stilstaan. Het gevecht voor gelijkwaardigheid is namelijk 150 jaar later nog steeds niet gestreden. Keti Koti is wat ons betreft niet een feestje, het is allereerst een tijd van bezinning. Zoals ook 4 en 5 mei in het verlengde staan van elkaar, zo zou dit ook moeten zijn. Wij roepen daarom op om op 1 juli naar een herdenking te gaan of er een te volgen via een livestream en tijd te besteden aan zelfreflectie. Vraag jezelf eens: hoe beïnvloedden vooroordelen mij vandaag de dag? Waar zijn die op gebaseerd? Gebruik deze dag om te leren en daarmee een nóg mooiere versie van jezelf te worden!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Oudere posts